Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Бит и ежедневие |
08.02.2015, 14:32 | |
Увлекателна книга, засягаща един малко изследван аспект в египтологията - кухнята на Древен Египет като неделима част от бита, ежедневието и социалния живот. На основата на писмени паметници, изображения и археологически артефакти са анализирани използваните в древността продукти и техните комбинации, начините за приготвяне на храната, ролята на храненето в социалните взаимоотношения, религиозния култ и дворцовия етикет. Представени са редица рецепти от съвременната египетска кухня, за които основателно може да се твърди, че са съхранили древната кулинарна традиция. Авторите са дипломирани археолози, а за Магда Мехдауи това е втора издавана книга на готварска тематика. - Храната в Древен Египет: Домът и кухнята; Отношение към храните и напитките в древноегипетското общество; Хранене и етикет за държане на масата; Специалните случаи; Храната и боговете; - Продукти и рецепти: хляб, яйца и млечни продукти, месо, птици, риба, зеленчуци, бобови храни, плодове и десерти, напитки; - Храната и езикът: думи и йероглифи в древноегипетския език, свързани с храната; Magda Mehdawy, Amr Hussein - The Pharaoh’s Kitchen: Recipes from Ancient Egypt’s Enduring Food Traditions, Cairo- New York, The American University in Cairo Press, 2010- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.
| |
Views: 1534 | Placed till: 28.03.2022 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0 | |