Петък, 26.04.2024, 01:51
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Бит и ежедневие

Pierre Tallet - Le vin en Egypte à l'époque pharaonique
02.10.2016, 09:56

Солидна дисертация, касаеща изторията на потреблението на вино и винопроизводството в Древен Египет.                                                                  Противно на общоразпространеното мнение за Египет като цивилизация на бирата, виното също има своето категорично запазено място в културата по поречието на Нил в епохата на фараоните.                                                                                         Първите свидетелства за употребата на този продукт в страната датират още от Преддинастичния и Раннодинастичния периоди, когато в гробовете на Йераконполис (културата Накада) са откривани съдове за вино, внасяно от крайбрежието на Леванта и/или средиземноморските острови като продукт на разкоша, достъпен само за елита. В Старото царство вече започва местно производство, като първите лозя естествено са изключителна собственост на фараоните- като например тези от III династия, както е засвидетелствано в надписите и фреските от гробницата на велможата Мечен в Сакара, натоварен с важната и престижна функция на надзорник в тези стопанства. Истинското масово разпространение на винопорозиводството и потреблението обаче идва с епохата на Новото царство. Тогава египетската държава се превръща в империя, окупирала значителни територии в Леванта. Оттам са внесени нови, подходящи за местния климат сортове. През втората половина от управлението на XVIII династия е създадена истинска централизирана нормативна система за маркировка на готовата продукция. Надписите върху съдовете задължително включват: датата на производство (по годината на управление на фараона), качеството на виното: "нефер" (добро), "нефер-нефер" (отлично), "неджем" (сладко) или такова с изключително високо съдържание на алкохол - "шеден" и др., за кого е произведено - частно лице или институция, място на производство, името на надзорника осъществил качествения контрол на готовата напитка. Най-значим регион на винопроизводство става източната част на Делтата, в ръкава около град Пелузиум - областта наричана "Окото на Ра". тамошните лозя Каен-Кемет дават сладко вино с изключително качество, считано за най-доброто в страната.

  Pierre Tallet - Le vin en Egypte à l'époque pharaonique,Paris, Université Paris-Sorbonne, 1998 - на френски език, от Academia.Edu, формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (left button) и после през бутона Download. Academia.Edu изисква регистрация или влизане през Фейсбук акаунт за сваляне на файловете/ Academia.Edu needs a registration (you can use the Facebook account) for downloading.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска икономика, Мечен, дреноегипетски технологии, Сакара, Древен Египет, Ново царство, XVIII династия, древноегипетско винопрозиводство, Левант
Views: 1465 | Placed till: 02.11.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]