Tuesday, 16.04.2024, 14:43
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗТОК- ОБЩИ ВЪПРОСИ » Бит и ежедневие

Robert I. Curtis - Ancient Food Technology
14.03.2015, 20:04

От зората на човешкия вид приготвянето на храната е една от най-важните технологии, определящи нашето битие. Не само ежедневно задължение, но и изкуство, тя е опазвала здравето в свят гъмжащ от болести, осигурявала е запаси в гладни дни, гарантирала е продоволствието на завоевателни армии, била е повод за гордост на приемите на изтънчени богаташи и сръчни майстори в кухнята. В Древния Изток е достатъчно значима, за да стане обект на регламентация чрез религиозни предписания.

Настоящото изследване ни повежда на кулинарно пътешествие от времето на палеолита до залеза на Древния Рим за да ни покаже как са били изнамерени и са се развивали технологиите за приготвяне на храни и напитки през хилядолетията:

- Долен и среден палеолит: Ранните хоминиди и техните сечива; Стртегии за преживяване; Интелигентността на хоминидите и нейната връзка с храненето;

- Горен палеолит, мезолит и неолит: Последният ледников максимум; Епипалеолитът и изобретяването на земеделието и скотовъдството; Неолитът в Европа, Азия и Египет;

- Египет: Зърнени култури - производство на хляб и бира, мелнични технологии и ферментация; Вино; Растителни масла; Подсладители; Месо и месообработка; Риба;

- Средиземноморският свят: Гърция и Рим;

 Robert I. Curtis - Ancient Food Technology, Leiden-Boston-Köln, Brill, 2001 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, Древен Изток, древноегипетски технологии
Views: 1139 | Placed till: 26.11.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]