Четвъртък, 28.03.2024, 16:40
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА » АРХИТЕКТУРАТА » Етеменанки
Етеменанки
BastetDate: Неделя, 06.11.2011, 16:09 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
Етеменанки (прочутата Вавилонска кула от библията, която всъщност е храм- в случая на бог Мардук; този вид постройки се наричат зикурати и върховете им са служили за религиозни обреди и астрономически наблюдения):



Зикуратът Етемененки е бил рушен и е възстановяван много пъти. Това е съдбата на всички зикурати във Вавилон. Причината за систематичното разрушаване на зикуратите е фактът, че освен храмове, това са били и сгради, имащи отбранителна функция. И първата работа на всеки уважаващ ума си завоевател, е било да ги руши. По възможност - до основи.

Най-известното му възстановяване на Етемененки е от Nabû-kudurri-ußur (605-562 г. пр.н.е.), което е цяло изречение в превод, но съкратено е прието да се води като Навуходоносор ІІ.

Етемененки е зикурат, строен две хилядолетия пр. н.е. Последната му реконструкция е VII-VI столетие преди нашата ера (когато го правят 90 метров). После е сринат до основи и повече не е възстановяван.

Зикуратът в Ур е разкопан от английския археолог Лиънард Уули, който е съпоставил намереното с това на немската археоложка експедиция, в която участвал и Колдевай). Двата зикурата- Етемененки и този в Ур, почти нямат разлики. Зикуратът в Ур е по-малък. Често ги бъркат двата, затова се споменава и втория.
Attachments: 8479010.jpg (15.5 Kb)
 
Форум за Древния Изток » МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА » АРХИТЕКТУРАТА » Етеменанки
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: