Четвъртък, 28.03.2024, 17:41
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА АНАТОЛИЯ » УРАРТУ - Изгубеното царство на Ван
УРАРТУ - Изгубеното царство на Ван
BastetDate: Понеделник, 22.08.2011, 08:42 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
По време на разкопките през 20 век в Анадолските планини на Мала Азия е била преоткрита отдавна забравена култура. Тази антична цивилизация – Урарту, която се е разполагала край езерото Ван е процъфтявала от 9 до 6 в пр.н.е. като се е разпростирала от езерото Урмия на изток до Северна Сирия на запад. На север Урарту е включвала басейна на река Аракс и в територията и е влизал и високият връх Арарат. Територията и е включвала части от Русия, Грузия и Армения. По време на тристата години на съществуването си империята Урарту е била известна като невероятна сила. П-късно обаче, Урарту е била покорена и е изчезнала от спомените на хората.
Земите на Урарту са били населявани от семитски племена - урарти които през втори век създават великата държава Урарту. Столицата на Урарту е била Ван. Първият цар на Урарту се е казвал Араму, а след него на трона се е възкачил Сардур I. Някои съседски племена са били силно повлияни от културата на уратрите като хорити и асирийци. По територията на днешна Армения и Грузия могат да бъдат намерени много паметници и надписи които са доказателство за славното минало на Урарту. Вероятно прадедите на древните арменци и грузинци да са били племена, родствени и близки на древните урарти. Езикът и културата на урартите оказват известно влияние върху съседните и по-късните народи, които населяват територията на Урарту. Асирийците заимствуват урартски думи. Наречията на арменците, които и до днес живеят край езерата Ван и Урмия, отчасти запазват следи от фонетичната система на урартския език.
Краят на имприята се поставя от Скитите, които постепенно отслабват силите на Урарту поради чести нападения от Асирийци, Скити и други племена. Въпреки това част от архитектирата на държавата е запазена до днес, а народите, които сега населяват територията на древна Урарту все още носят героичният дух на великите войни на Урарту.

Из allworldtreasures.com
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА АНАТОЛИЯ » УРАРТУ - Изгубеното царство на Ван
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: