Петък, 29.03.2024, 14:18
Main » Articles » Новини

Открит е...нов фараон

   © Публикувано с разрешение от Българска Египтология
   © Вълкан Павлов, Стела Василева


   

 Картушът с името на новия фараон като господар на Горен и Долен Египет ("несу-бити").
(фото С. Бистон-Мулен, CFEETK)

   По време на посещението си храмовия комплекс в Карнак д-р Мохамед Ибрахим (министър на антиките на Египет) обяви откритието на неизвестен досега фараон от XVII династия. Откритието ще помогне за разкриването на хронологическата подредба на царете от тази династия.
  Археологическа мисия на Френско-египетския център за изучаване на храмовете на Карнак (Centre franco-égyptien d'étude des temples de Karnak, CFEETK) към Френския институт за археология на Ориента (Institut Français d'Archéologie Orientale, IFAO) оглавявана от Кристоф Тиер от октомври 2008 г. изучава храма на Птах, долепен до северната страна на големия храм на Амун-Ре (Амон-Ра). Този храм е построен от Тутмос III (1479-1424 г. пр. н.е.) и впоследствие реставриран, разширен и украсен при римския император Тиберий (14-37 г.), като и в двата случая са използвани материали и цели архитектурни елементи от по-стари постройки. В това число са и масивни тухлени стени датирани по намерените керамични фрагменти в края на XVII (ок. 1580-1550 г. пр. н.е. или 1634-1543 г. пр. н.е.) - началото на XVIII династия (1550/1543-1298/1292 г. пр. н.е.).





  Изваждането на фрагментите от варовиковата врата с името на фараона.
(фото Луи Мале, CFEETK)

  През февруари тази година екипът се натъква на варовикова врата, която датира от времето на  XVII  династия. На вратата е бил изографисан царски картуш, носещ непризнато досега в древноегипетската история име -  Sen Nakht N’ Rе. Този фараон е бил познат до момента само от три надгробни надписа от XVIII и XIX (1298-1187 г. пр. н.е.) династии - около два века след царуването му и затова е бил напълно игнориран от египтолозите. 
  Министърът потвърди, че това е първото автентично археологическо свидетелство за дейността на този фараон. На вратата присъстват и трите имена на фараона: като Хор, като господар на Горен и Долен Египет и като син на Ре. Текстът на нея споменава, че  царят е построил храм за божеството Амун в Карнак с варовик, който е добил от Toрa, в близост до Кайро. По настояване на министъра работата в района ще продължи, за да се проучат евентуално други следи върху архитектурни паметници, оставени от този цар. 
  Откритието ще добави ново име към познатите от XVII династия, която е била свидетел на хиксоската окупация и предшественик на фараоните от XVIII: обединители на Египет и основатели на Новото царство (ок. 1550-1069 г. пр. н.е.).





Кристоф Тиер, откривателят на Сеннахтенре



ИЗТОЧНИЦИ: 






Category: Новини | Added by: Admin (17.03.2012)
Views: 5907 | Tags: Птах, Амон, Сенахтенре, Карнак, XIX династия, хиксоси, Амон-Ра, XVII династия, Кристоф Тиер, XVIII династия | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]