Сряда, 14.04.2021, 21:40
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Manetho - History of Egypt; Ptolemy - Tetrabiblos
14.04.2013, 11:34
  

  Академично издание на Манетон - История на Египет (и други кратки произведения) и Клавдий Птолемей - Тетрабиблос в оригинал на старогръцки и в превод на английски език от Уилям В. Уодъл (1884-1945). Томът е част от престижната поредица Loeb Classical Library.

  Манетон (Μανέθων) от Себенит (Теб-Нечер), столица на XII  ном в Делтата е древноегипетски жрец и историк (ἱερογραμμᾰτεύς) към храма на бог Ра в Хелиополис (Иуну) по времето на Птолемеите (IV-III  в. пр. н.е.). По всяка вероятност е един от авторите и реализаторите на синкретичния култ към Серапис, предназначен да обедини египтяни и гърци в новата империя. Едновременно патриот и космополит, той написва своята История на Египет или Египтиака (Αἰγυπτιακά) за да предаде на новите фараони в нови условия разказите за древната история на тяхната земя. Произведението му не е запазено изцяло, а само във вид на тенденциозно подбрани фрагменти в компилациите на средновековни хронисти. Но дори и тези оцелели фрагменти са безценен и до разчитането на йероглифите през XVIII век единствен източник за историята на Древен Египет.
  Клавдий Птолемей (Κλαύδιος Πτολεμαῖος, 87-165 г.) от Александрия е може би най-големият елинистически енциклопедист, използвал максимално невероятния ресурс на Александрийската библиотека за да напише редица важни съчинения по география, математика, астрономия и др. Четверокнижието (Τετράβιβλος) е съчинение, обединяващо в себе си елементи на астрономия, астрология и математика, в което са отразени редица философско-религиозни положения на ранния херметизъм - наследник на древноегипетската традиция на сакрален мистицизъм.

   Manetho - History of Egypt; Ptolemy - Tetrabiblos, Cambridge(MA) - London, Harvard University Press - William Heinemann, 1964 - на старогръцки и английски език, от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.Свалянето става с десен бутон (right bottom) и Save as...


Added by: Admin | | Tags: Птолемеи, Серапис, Манетон, Иуну, фараони, александрия, Древен Египет, херметизъм, древноегипетска религия, Александрийска библиотека
Views: 1426 | Placed till: 14.05.2013 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0
1 figogogo2019   [Entry]
Nice

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]