Tuesday, 16.04.2024, 21:42
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ИРАН » ПЕРСЕПОЛ - великолепната персийска столица
ПЕРСЕПОЛ - великолепната персийска столица
BastetDate: Понеделник, 22.08.2011, 08:46 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
Имало едно време процъфтяващ град, разположен в сърцето на основната персийска област , заобиколен от просторни пустини и хълмове. Тази му изолираност го направила най-сигурното място за пазене на съкровищата, носени от персийските царе в продължение на повече от 200 години. Този процъфтяващ град бил Персепол – столицата на персийската империя по времето на управлението на Дарий I и неговите наследници Ксеркс и Артаксеркс.



Персепол бил основан още през 560г до н.е. от Кир Велики, но едва по времето на Дарий I през 520г до н.е. градът станал столица на персийската империя. Той се простирал върху площ от 125 000 кв. м.
Целият царски комплекс е издигнат върху огромна, 20м висока варовикова площадка (платформа), осигуряваща равна основа върху полегатата местност. От към източната си страна Персепол граничил с Хълмът на милосърдието, от където бил доставян камъкът за изграждането на града. Останалите три страни били защитени със стена, в най-ниските си части достигаща до 12,5м. От запад, огромното стълбище със 106 стъпала води до най-високата част на града. Стълбището е толкова широко, че по него са можели да се изкачват дори конници. То води към красивата порта на Ксеркс, наречена още ”Вратата на всички народи”, охранявана от два гигантски крилати каменни бика.



Тази врата водела към площад, на края на който била разположена Залата на аудиенциите на Дарий (т.нар. ападана) - една от най-внушителните постройки в комплекса. Това е била квадратна зала, с дължина 70м и височина, приблизително колкото на седем етажна сграда. Покривът на залата се поддържал от седемдесет и две колони, в горната си част украсени с фигури на лъвове и бикове. По време на тържествени аудиенции в нея можели да се поберат до десет хиляди души. Да не говорим , че във вътрешността си била богато декорирана и украсена и със златни предмети.
Освен дворците на Дарий I , Ксеркс и Артаксеркс III при извършените разкопки са открити съкровищницата, харем, тронната зала на Ксеркс, известна още като Стоколонната. Разкопките показали, че в съкровищницата е имало около сто зали. Вратите и, както и вратите на царските палати , били облицовани с тънки златни пластини. Такъв златен къс пластина е бил открит от археолозите през 1941г. На него са изобразени растителни орнаменти и животни. Намерени са и още няколко златни пластини с клинописни текстове, разказващи историята на съзването на града.
По колоните на Тронната зала на Ксеркс пък са изваяни сцени от борбите на Дарий със злите духове.



В строежа на повечето сгради били използвани огромни, внимателно издялани каменни блокове, които не били свързвани с хоросан, но толкова прецизно съединени, ченезависимо от разрушенията и хилядите години, части от сградите са запазени и до днес.
Градът е известен и с огромния си брой релефи, скулптури, изобразяващи най-различни процесии. Всички релефи били цветни, но за съжаление до днес са се съхранили само малки участъци избледнели от времето. На повечето от релефите и до днес се вижда как хората посещавали своя владетел, как му отдавали своята почит и уважение. Легендите разправят, че когато Александър Велики стигнал до Персепол, видял край пътя огромна тълпа осакатени хора —пленени от персите художници, скулптори, резбари, които за да не избягат ги осакатявали като ги лишавали от част от тялото или лицето, която не била необходима за работата.
Не може да се каже със сигурност дали това е истина, но едно е ясно - Александър Велики сринал този величествен град. Той града с огън като отмъщение за опожаряването на Атина от Ксеркс през 480 г. пр. Хр, но преди да го опожари натоварил на 3000 камили и много мулета намиращите се в него съкровища. След пълното разграбване наредил градът да бъде изгорен.



На човек не му трябва много за да достигне до извода, че този град е бил произведение на изкуството – това е бил един от най-разкошните и великолепни градове, съществували по него време в света.

Из allworldtreasures.com
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ИРАН » ПЕРСЕПОЛ - великолепната персийска столица
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: