Понеделник, 15.04.2024, 22:08
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Особености на културата в Древна Месопотамия
Особености на културата в Древна Месопотамия
BastetDate: Неделя, 21.08.2011, 08:39 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
До средата на ХІХ век културният живот на народите, някога населяващи тази обширна част на земното кълбо, остава почти съвсем неизвестна на човечеството. Сведенията, почерпени от легендарните библейски сказания, както и описанията на древните градове, направени от гръцкия историк Херодот, били по същество, единствените източници на знания. Причината за такова неведение било пълното отсъствие на открити каквито и да било зрими паметници на древните архитектура и изкуство. Разрушени от войни, пожари и наводнения, те просто изчезнали от лицето на Земята. Кирпичът, от който при отсъствие на гори и камъни, са строени болшинството от сградите в Двуречието, е много крехък материал и поради това самата природа довършила тези разрушения, които започвали хората. Изоставени и опустели след кървава битка и падане на тази или онази държавна власт, градовете бързо се доразрушавали и сраствали със земята. На тяхно място понякога възниквали нови градове, но и тях ги очаквала същата участ.

Древногръцките храмове, въпреки разрушителните усилия на времето, на природните стихии и на хората, продължават и до днес горделиво да се издигат над земната повърхност. А не по-малко грамадните дворци, храмове и кули на градовете от Двуречието, се оказали скрити под огромни земни хълмове, които сякаш са ги погребали и погълнали техните останки.

Но въпреки това настойчивите усилия на археолозите дали резултат и те отвоювали от природата това, което е съхранено от богатите и пищни цивилизации на древността. Светът през ХІХ век е потресен от грандиозността на археологическите открития, направени в долината на Тигър и Ефрат и близките райони.

Предна Азия с нейното разноплеменно население заемала в древността обширни пространства от земя от Персийския залив между Средиземно, Черно и Каспийско море. Тя разделяла по диагонал реките Тигър и Ефрат, течащи от север-запад на юг-югоизток и вливащи се в Персийския залив. Областта между Тигър и Ефрат е получила названието Двуречие или Месопотамия.

Разноплеменната култура на Предна Азия, разбира се, не може да бъде еднородна. Сменящите се един с друг народи, стремящи се към плодородната земя, носели със себе си нови порядки. Често те безжалостно унищожавали всичко това, което било създавано от техните предшественици. Но въпреки това в своето собствено постъпателно развитие те неизбежно се опирали на опита от миналото на държавите в Двуречието на не по-малко видно място, отколкото в Египет са заемали скулптурите, пластиката, бижутерството. Както и в Египет, те създавали ярки стенописи, украсяващи стените на дворците. Но в същото време много черти отличават изкуството от Предна Азия от египетското. Преди всичко съвършено различните природни условия са давали различни строителни материали. Отсъствието на гори и камъни е довело до използването от жителите на Двуречието на кирпич. Впоследствие това се отразило не само на особеностите на архитектурния стил с неговите прости кубични форми, но и на начините на украса на сградите. Архитектите са изобретили способ да се прорежат в стената малки процепи и ниши, които са украсявани в наситени тонове, което нарушавало еднообразието от ситната тухлена зидария и оживявало скучната повърхност на стената.

Очаквайте продължение.
Превод от руски: Bastet
Из ref.by
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Особености на културата в Древна Месопотамия
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: