Петък, 29.03.2024, 11:50
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Кратка история на Вавилон
Кратка история на Вавилон
BastetDate: Неделя, 06.11.2011, 16:15 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
Реките Тигър и Ефрат в долното им течение, в началото се приближават една към друга, а после се раздалечават отново, като накрая пак близо една до друга се вливат в Персийския залив. Вътре в така очертаната територия, е Вавилон. Чрез канали водата от реките служи за напояване на земята. Плодородна земя. Без зима - зимата валят дъждове там. Вавилонците се препитавали с земеделие и скотовъдство. В няколко големи града им процъфтявала и търговията.

Какви са били вавилонците и в какво са вярвали - за това се съди от развалините на тези градове, в които са намерени писмена, начертани на камък, на метал или глина, от надписите в храмовете (незнайно от кой правени), от печати на царете, от записи на царските архиви.

Религиозно-исторически материал се черпи и от архивите на асирийските царе от династията на Саргонидите. Друг източник е библиотеката на Ашурбанипал (669—625), съдържаща астрономически съчинения на вавилонците, заклинания, гадания, химни, религиозни съчинения, представящи устройството на света, списък на боговете и кой бог какъв е, а също и местата, където се изповядвал култът към тях.

До 3 хил. пр. н.е. не може да се говори за единен Вавилон. Вавилон се превръща чак при Хамурапи във Вавилонска империя. Древновавилонското царство обединява Шумер и Акад в Месопотамия.

Историята на Вавилон се дели на четири периода.

1. "Старовавилонският период" (19-16 в. пр. н.е.) - царува Аморитската династия, чийто основател е Сумуабум. През този период Вавилон достига най-голям разцвет при Хамурапи . После Вавилон запада. През 1595 г. пр. н.е. след нападение на хетите следва едно разорение и настъпва краят на управлението на Аморитската династия и на "Старовавилонския" период с нея.

2. "Средновавилонският или Каситски период" (16-12 в. пр. н.е.) , който започва след разгрома на Вавилон от хетите. Каситската аристокрация постепенно се слива с вавилонската. В този период започва зависимостта на Вавилон от Египет и Хетското царство. Каситската династия завършва царуването си по време на войните с Асирия и Елам.

3. "Периодът на упадък и вътрешни борби" (12-7 в. пр. н.е.) . В средата на 12 в. пр. н.е. Вавилон е завладян от Елам. В град Исин се заражда съпротива срещу завоевателите. При Навуходоносор I (1126-1105 г. пр. н.е.) нашествениците са изгонени и отново настъпва разцвет. От края на 9-ти в. пр. н.е. до края на периода Вавилон е нападан и разрушаван от арамейските племена, Асирия и Елам.

4. "Периодът на подем и възраждане" (7-6 в. пр. н.е.) . Набопаласар през 626 г. пр. н.е. вдига въстание срещу асирийците, което е успешно и завършва с основаването на халдейската (нововавилонската) династия. Същата година Набопаласар, с помощта на мидийците и скитите, окончателно разбива Асирия, унищожавайки столицата й Ниневия и Вавилон отново става единствен в Месопотамия. През 605 г. пр. н.е. същият завладява Сирия и Палестина. В същата година на престола се възкачил синът на Набопаласар - Навуходоносор II, който превзема Северна Арабия, превзема и Йерусалим, и финикийските градове Аскалон и Тир.

"Етеменанки" - това е имено на прочутата Вавилонска кула, описвана в библията. Всъщност не е кула, а е стъпаловидна пирамида. Височината и е 91 метра. Строена е отново в този 4-ти период. Етеменанки е част от огромния храмов комплекс Есагил.

През 639 г. пр. н.е. персийският цар Кир II превзема Вавилон. Така завършва последният период от историята на Вавилон.
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Кратка история на Вавилон
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: