Tuesday, 19.03.2024, 04:43
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА » ИЗКУСТВОТО » Изкуството на Древен Египет (egypt)
Изкуството на Древен Египет
egyptDate: Петък, 19.08.2011, 14:17 | Message # 1
*
Group: Приятели
Messages: 4
Awards: 0
Status: Офлайн
Древноегипетско изкуство е форма на изкуство, което датира от 5000 години, появява се и се оформя в Древен Египет, цивилизацията която се намира в близост до река Нил. Древното египетско изкуство, представено в рисунки и скулптори, е много символично и също толкова очарователно - тази форма на изкуство третира главно миналото, което е призовано да запази историята жива. В по-тесен смисъл древноегипетското изкуство съответства на каноничното двумерно и тримерно изкуство, развивано в Египет от 3000 г. пр.н.е. и използвано до 3-ти век.
Спазване на съотношенията, много добро наблюдение и точно възпроизвеждане на истинския живот и природа, стриктно съобразяване с определен набор от правила относно представянето на триизмерните форми доминират спецификата и стила на древноегипетското изкуство. Завършеност и прецизност са предпочитани пред красиво и козметично възпроизвеждане.

Поради силно религиозната природа на древноегипетската цивилизация, множество от големите произведения на Древен Египет изобразяват богове, богини и фараони, които също са били обожествявани. Древноегипетското изкуство се характеризира с идеята за ред. Чисти и прости линии, комбинирани с прости форми и плоски цветни повърхности, спомагат да се създаде усещане за подреденост и баланс в изкуството на Древен Египет. Древноегипетските художници използвали в своите работи хоризонтални и вертикални линии с цел да поддържат правилното съотношение на пропорциите. Освен художествен порядък в древноегипетското изкуство се спазва политически и религиозен такъв. С цел точно определяне на мястото в социалната йерархия големината на нарисуваните фигури се базира не на разстоянието от гледната точка на рисуващия, а на важността по сравнение. Например фараонът би бил нарисуван като най-голямата фигура в изображението независимо от разположението му, а по-висш бог би бил нарисуван по-голям от второстепенен бог.
Символизмът също играе важна роля във внушаването на усещане за ред. Той е бил водещ в египетското изкуство, по старшинство от емблемите на фараонската власт - от корона и скиптър (символизиращи неговата сила да упражнява властта) до индивидуалните символи на египетските богове и богини. Животните също били в силна степен символични фигури в египетското изкуство. Цветът също така имал разширено значение - синият и зеленият изобразявали Нил и живота, жълтото било за бога-слънце; червеният представлявал силата и жизнената енергия. Лицата на мъжете са се изобразявали с по-тъмен цвят, а на жените с по-светъл. Тази разлика вероятно представя факта, че мъжете са работели навън, а по-голямата част от живота си жените са прекарвали в грижи за домакинството на закрито. Цветовете в египетските творби са изключително добре запазени през вековете заради сухия египетски климат. Въпреки неестествените форми, породени от липсата на графична перспектива, древно-египетското изкуство е силно реалистично. Древно-египетските художници често показват вещо познаване на анатомията и задълбочено внимание към детайлите, особено при представянето на животни.,
Формите на древноегипетското изкуство се характеризират с точност и детайлно изобразяване на човека и природата, а едно от предназначенията им е било да съпроводят покойниците в отвъдното.

Стремежа за запазване на всичко от настоящето e толкова ясно и трайно, колкото е възможно. Завършеното има превес над красотата. Някои художествени форми са необикновено живо представяне на времето и живота, такива каквито са били в Древен Египет преди хилядя години.

Древноегипетското изкуство във всички форми се подчинява на един закон: начина за представяне на човек, природа и всичко около нас по същия начин, по който е било представяно преди хиляди години - най-почитаните творци били тези, които копирали най-добрите стилове от миналото.
 
Форум за Древния Изток » МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА » ИЗКУСТВОТО » Изкуството на Древен Египет (egypt)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: