Петък, 29.03.2024, 04:12
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Древен Египет
Древен Египет
BastetDate: Сряда, 17.08.2011, 21:28 | Message # 1
**
Group: Администратори
Messages: 26
Awards: 0
Status: Офлайн
Границите на Древния Египет са ясно очертани от самата природа. Цивилизацията се е развила в долината на Нил - между неговите каменисти прагове на юг и крайбрежието на Средиземно море на север. Тясната долина (широка от 3 до 20 км) е зелен оазис сред пясък и камъни. Оранжевите скали, лишени от растителност, се извисяват на хоризонта, а наблизо до водната повърхност са пясъците на Ливийската и Аравийската пустини.

Климътът на страната е сух и горещ, дъжд почти няма. Това обстоятелство, вероятно причиняващо някога неудобство на местните жители, е голямо благо за съвременните археолози. В сухата земя на Египет векове и хилядолетия се съхраняват изделия от такива крехки материали, като дърво, тъкани, папирус. На стените на каменните съоръжения и подземни гробници се забелязват следи от ярки бои, нанасяни от художници преди 4-5 хиляди години.

Древноегипетските майстори запечатали с длето и с четка богатия растителен и животински свят по долината на Нил. Ние виждаме пасажи от риба, плуваща във водите на огромната река, диви котки, криещи се в храстите на крайбрежната тръстика-папирус, маймуни, късащи от сладките плодове на смокинята.

По природни условия страната отчетливо се дели на две части - Горен Египет (на юг, близо до горното поречие) и Долен Египет... Последният е разположен на широката делта, образувана от вливането на ръкавите на Нил в морето. Територията на Делтата отчасти е била отвоювана от морето от ежегодните речни наноси. Не случайно знаменитият гръцки историк Херодот нарича Египет "Дарът на Нил". С изминаването на столетията, заблатеното пространство на делтата на Нил е превръщано от египтяните в тучни пасбища, градини и лозя. Горен Египет - долината на юг от Делтата, бил зает от пасища, горички от финикови палми и храсти от смокиня.

В Горен Египет археолозите откриват следи от древни поселения. Те се срещат обикновено на известно разстояние от долината на реката - в тази епоха на каменния век хората са предпочитали да се заселят в близост до плитки води, а не са рискували да строят своите жилища на самия бряг на могъщия Нил.

Превел на български Bastet
Из skasan.ru
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Древен Египет
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: