Четвъртък, 28.03.2024, 19:08
[ НОВО ОТ ФОРУМА · ПОТРЕБИТЕЛИ · ПРАВИЛА · ТЪРСЕНЕ · RSS ]
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Някои спорни моменти в изследванията на Д3ВЕР ((въз основа на египтоложките статии в неговия блог))
Някои спорни моменти в изследванията на Д3ВЕР
AdminDate: Неделя, 08.01.2012, 18:54 | Message # 61
*****
Group: Администратори
Messages: 105
Awards: 2
Status: Офлайн
Ама нали и да са питомни белите мечоци, се са взети от свободно живеещи родители...
Айде, траките са си докарвали бели мечки от Лапландия по Янтарния път...Специално само те. Комшиите не, щото не е записано.... biggrin biggrin biggrin
 
D3BEPDate: Неделя, 08.01.2012, 20:17 | Message # 62
***
Group: Приятели
Messages: 73
Awards: 1
Status: Офлайн
Ами има интересни свидетелства даже за слънчевите ти северни земи... Освен ясните податк ина тракийски обичаи и дори "погребални ладии", които ползват викингите.
Ето ти едно забавно четиво.

http://d3bep.blog.bg/history.....748702

Случайно попаднах на информацията, но пък ше ми извади очите...
Начи преди пак да си ме разклимбучкла - проблемът със сагите ми е горе долу ясен, не съм най - задълбоченият читател на северняшки епос, но някаква минимална култура имам и ми е отлично известно че много от сагите не се различават много от проъчката от цезарЯ - светиня му, към Вергилии, да види какво може да направи та римляните да произлезнат от Троя.. И той направил.
Писани са късно, дворцови са, нерядко създават "хероично минало" и "достойнство"...
И все пак.. все пак чети какв огероично минало искат исландците и от кой народ се извеждат. Ние считаме че тоя народ бил "изтребен" десет века преди тех.

После мини пак, ше си поговорим за урсус арктос .. едикой си, когато пак ти е удобно.
 
AdminDate: Петък, 13.01.2012, 12:43 | Message # 63
*****
Group: Администратори
Messages: 105
Awards: 2
Status: Офлайн
За сагите е верно....Дворцови, недворцови ама понякога редом с изопаченията и анахронизмите (къде ги няма по туй време) дават и сведения дето не си си и помислял че може. Примерно "Сага за Хервьор и Хайдрек" (Hervarar saga ok Heiðreks) разправя за времето когато готите са владеели Приднестровието и за борбите им с хуните. Това примерно 1000 години преди записването. Та без да я мисля за непогрешима, тая традиция понякога показва учудваща способност за фиксиране на събития. Верно, лепнали са там ни в клин ни в ръкав Гардарик (Киевска Рус и Новгород за викингите) ама нейсе... Пак по тея места е било....
Бе човек, ше ме умориш с тая твоя продуктивност.... Те твойте тези не са мимоходом да драснеш два реда, требе да се чете.... Зарина ме със задачи... smile
Иначе и египтяните си представят отпътуване на мъртвия с ладия. И имат погребални ладии. Значи ли, че египтяните са роднини на скандинавците? smile
Мен ми е по-лесно със старото клише - сходни условия на живот и обкръжение създават сходни погребални и религиозни обичаи.
Иначе знаеш ли дали не са били рода...Ти си виновен че ме заби в тия племена в Източна Европа та сега индоевропейската черга се е оплела до незнам къде си... Гети и скити се мешат със сармати, после идват германци, шведи, балти се отлюспват от италийско-келтски субстрат... Накрая излезе, че слвяните са некви скрити в дън горите мизерници дето са изчакали по-кадърните да се изтрепят едни други за да изпълзят... Макар че според мене такова животно славяни може да е произлязло от уседналите скити-земеделци на Херодот (кн. 4).
Примерно асите в скандинавската митология са боговете-завоеватели на алвите (елфи). А аси е името на аланите, коитос а сармати. Не случайно викингите не понасят конния бой, обаче Один язди винаги на Слейпнир... Нищо чудно по некое време некви алани да са се наврели в Скандинавия. А сарматите са били в контакт с траките определено...
Примерно скитският heros eponymos Таргитай (Тавтар) веднага ме лепи за келтския Дагда (Таранис) и немския Тевтат...
мани, после немало индоевропейска общност...
Мани че ми се омотаа шушоните....

Иначе за статията ти (след един повръхностен преглед)...

1. И Снори не е лишен от недостатъка да смесва собственото си културно наследство с класическото образование, дадено м от християните. Тоест на базата на повръхностни съвпадения в звученето на думи да извежда аналогии, за да обвърже света на Скандинавия с останалия културен свят като знак за влизането и в неговата общност.

Примерно Тор-Тракия-Трудхайм прилича на мераците на Йорданес в Гетика да изкара готите потомци на гетите (което определено не е така, щото археологически е проследена готската култура и придвижването на етноса). Примерно той ти говори не само за готския цар Буребиста, но и за готския Залмоксис и за готската царица Томирис дето бастисала Кир Стари.... Земис аму повервай като е древен и авторитетен. Сичко тва е за да изкара сънародниците си
Quote
Поэтому среди всех варваров готы всегда были едва ли не самыми образованными, чуть ли не равными грекам
- оттука, параграфи 67-76.
Та и Снори пердаши по същия начин. Легитимира си нацията. То сички средновековни и античнни варварски историци се въртат и сучат да си изкарат рода я от Библия, я от Илиада... Вкл. римляните. Се едно да реча че фините и българите са излезли от Ирландското племе Фин Болг.... Мноо интригуващо съвпадение викам... biggrin

2.
Quote
Нямаше да има нищо чак толкова странно, ако не знаехме от историята, че името Турция е от 14 век, тоест повече от век след смъртта на Снори. От друга страна има стари турски надписи, където името фигурира, макар и да не е общоприето. Значи, или има нагаждане на превода, което е малко вероятно, защото езикът не е мъртъв, или има нещо в тази насока, което не знаем.

Ми знаем. Името днешна Турция може и да е от XIV в. но етнонимът тюри (Тюркланд, Туркланд- земя на тюрките) е познат почти хилядолетие по-рано - не ти говоря за селджуките на Саладин дето по-рано пък командват халифата). Не са само орхоно-енисейските надписи, каганатът на гьоктюрките (впоследствие се цепи на източен и западен) е достатъчно важен исторически фактор от VI в. натам.
Източният търговски маршрут на викингите (путь от варягов в греки) минава през територии контролирани от тюркски племена. A от времето на Саладин (1138-1193) тюрките селджуки контролират и Горна Месопотамия и част от югоизточна Анатолия. Еюбидите в Сирия се задържат до 1342, някъде и до 16 век. Така че е напълно нормално Снори да вижда в региона Тюркланд. Преди Осман и компания.

3. За Тацит в Германия.... Ми в култа свързан с погребални ладии писах по-горе. Сходни условия, сходни символи, сходни религиозни представи. Без да требе да са свързвани генетически. Според мен Тацит както много римски и гръцки автори просто нарича местно божество с познато име (Изида) на основата само на повръхностни външни сходства. Целия параграф е (Тацит, De origine et situ Germanorum IX, 1-3):

Quote
Deorum maxime Mercurium colunt, cui certis diebus humanis quoque hostiis litare fas habent. Herculem ac Martem concessis animalibus placant. pars Sueborum et Isidi sacrificat: unde causa et origo peregrino sacro parum comperi nisi quod signum ipsum in modum liburnae figuratum [3] docet advectam religionem


Нали не искаш да ми кажеш, че германците наистина са почитали точно Хермес, Херакъл и Арес? Та квото с тия тримцата, твоа и с Изида. Първата работа на класическия автор е като чуе пет приказки за местно божество и види това онова и да обяви кое от неговите божества е то. Са и Херодот казва, че част от скитите са бивши елини и почитат Дионис, ама като вида къде ги разполага и малко ше се въздържа да му повервам.
Смятам, че тацит нарича с името Изида Нерта, която е също богиня на плодородието (вж. гл. XL). Някои измислят някво местно божество Циза дето било съзвучно на Изис ама аз не съм чул за такова. Атрибут на Нерта е и полумесецът, също както и на Изида. Но тва за мене са универсални символи и немат генетична връзка.
 
D3BEPDate: Петък, 13.01.2012, 16:09 | Message # 64
***
Group: Приятели
Messages: 73
Awards: 1
Status: Офлайн
Изпадаш обаче в опасността да взема да ти дефинирам Хермес, Херакъл и Арес smile
Щото каквото с Изида, такова и с Хермес, Херакъл и Арес smile Тея народи - Рим иГреция - са едн иевтини култови компилатори и лепят имена на боговете.. .Кога верно, кога грешно...

Обаче следите остават...
 
D3BEPDate: Петък, 13.01.2012, 19:25 | Message # 65
***
Group: Приятели
Messages: 73
Awards: 1
Status: Офлайн
Quote (Admin)
Примерно Тор-Тракия-Трудхайм прилича на мераците на Йорданес в Гетика да изкара готите потомци на гетите (което определено не е така, щото археологически е проследена готската култура и придвижването на етноса).

В смисъл, един от най - висшите библиотекари на източната римска империя, сам по произход гот, и имащ пред себе си 12 томно произведение на най - големият исотрик на времето си, произведение за историята на готите, каот неговата цел е просто да направи нещо съкратено и четимо, та тоя човек не знае нищо за готите или си измисля, или поне не знае колкото тебе.. Или колкото гениите, "проследили"...

Добре де, има мследните въпроси:

1. От къв зор за готите - народът, покорил Рим, Атина, поставил на колене константинопол и хуните, изведнъж за тоз народ се оказа ПРЕСТИЖНО да се приравнява на някакви с игети. какво му е толкова престижното на гетите в 6 век от новата ера? Що не се приравни на Рим или Византия например, или на нещо по - мегаломанско, а той фанал някакви тотално неизвестни селяни.

2. Искам да питам, къде по дяволите се дяват гетите, когато по техните земи се появяват готите. ГОтите са ги изяли, преобразили са ги, друго?

3. Как наричат древните гърци готите, кой нарича готите готи и каква е еволюцията на доминиращите езици на балканите, както и ти каот познаващ гръцки и латински, можеш ли да ми кажеш, има ли разлика между гръцки, латински и византийски и кое кога доминира. Изобщо, названията СЪВПАДАТ ЛИ?

4. Кое е научното основание да елиминираме ЕДИНСТВЕНОТО САМОНАЗВАНИЕ НА ГОТИТЕ от готски историк?

5. Какво е научното обяснение, че общо взето всичко, казано от Йорданес за готите се приема със ура, а всичко, казано за гетите се отхвърля на първо четене....?

6. Кога и на коя територия е първото сведение за ГОТИТЕ?

Мани ти грънците, дай да следваме реални неща.. .Грънци са в главите на много хора. Версиите съм ги чел. Бих ги убил всичк исамо със въпроса, как доказват че един грънец е по - стар от друг с 10 години, ние за писана историч не моем го докажем ,а на тях им е жизнено необходимо, за да докажат че грънец а е по стар от грънец б и движението е от А към Б... Кат видя таквиа карти... Абе забавни са ама който много чака готови чужди манджи, рядко става готвач... Техната точност е минимум 100 години при стратиграфия, реално дори може би и повече и ми чертаят карти... Не го признават, преписват се едни други за да им излезат сметките, ама това е факт - точността изобщо не стига за да сае правят карти, и при това повечето грънци дри не са минавали термолуминисценция.. Датирани са на око. мяза на тоз, айдеее.... Готова дата.

А имам още бол въпроси.

Моля те, не бързай да ми отговаряш. Като помощно средство ти препращам гетика.
http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html

Много м исе иска да чуя осмисленият ти, а не преписан отговор.
Поздрави!
 
D3BEPDate: Петък, 13.01.2012, 19:30 | Message # 66
***
Group: Приятели
Messages: 73
Awards: 1
Status: Офлайн
За съжаление на патриотичната немска арийска школа ориенталическите гети ич не й отърват, маакр че много от най - хубавите "кенотафи" в България ги обра именно чича ви Хитлер през ВСВ.... Поне аз иам мсвидетелство за голямата поморийска могила, върху която сега се мъдрят три немски бункера за маскировка, нивгаж неизползвани.

Не поморийската гробница, дето сега е туристически обект. Говоря за голямата могила в близост, пред която поморийската гробница е миниатюрно джудже.

Така че готите нема да са гети до второ нареждане и това си е... Йорданес е тъп smile Най убуу, не го четете.
 
D3BEPDate: Събота, 14.01.2012, 22:31 | Message # 67
***
Group: Приятели
Messages: 73
Awards: 1
Status: Офлайн
Сещам се да добавя още нещо, може да е маловажно ,а може и да не е...
Нашите убавци и изобщо световните убавци за ГЕТИТЕ нищо не знаят.... Ама нищо. Направо писаните за тях неща с лека ръка можеш да пишеш преобладаващо в жанра фантастики...
Изобщо не са в състояние археологически да ги обособят.
Нашили са им столицата в Свещари, с едни египтофилски гробници от късния елинизъм, и една масова търговия из целото средиземноморие, очевидно от македонизма...
И дори игнорират единственото сведение за тая ми ти гетска столица, че тя била на север от Дунава... А тва е на юг от Дунава, ама на кой му пречи...

Така че с тая сегрегация и агрегация и карти... Мани, че бегай...
Нищо от казаното от Йорданес за гетите не е верно, щото ние сичко знаеме за тях...
 
Форум за Древния Изток » ИСТОРИЯТА » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Някои спорни моменти в изследванията на Д3ВЕР ((въз основа на египтоложките статии в неговия блог))
Search: