Неделя, 19.05.2024, 03:55
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Археология

Andrzej Niwinski - 21-st dynasty coffins from Thebes
17.10.2019, 05:38

Системно проучване на саркофазите на жреци на Амон в Тива, датиращи от епохата на XXI династия (ок. 1069-945 г. пр. н.е.) на Третия преходен период. Тогава фараоните управляват от Танис в Делтата, но имат контрол само над Долен Египет. Върховните жреци на Амон от своя страна се разпореждат самостоятелно в Горен и Среден Египет. Тази концентрация на политическа власт в ръцете на духовенството се отразява и в богатата украса на саркофазите и тяхната изящна изработка.
В монографията намират място описание на историческия фон в който се вместват тези находки, оценка на ролята и функцията им в египетското изкуство и изследванията посветени на него, история на проучванията, техники на изпълнение на саркофазите и типология, базирана на формални белези в украсата.

Andrzej Niwinski - 21-st dynasty coffins from Thebes. Chronological and typological studies, Mainz am Rhein, Philipp von Zabern, 1988

- на английски език, от Google Docs,формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетско жречество, древноегипетска религия, древноегипетски саркофази, Трети преходен период, Амон, Тива, XXI династия
Views: 1302 | Placed till: 17.11.2019 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 Admin  
0
- The place and function of the 21st Dynasty coffins in the Egyptian archaeology and the history of Egyptian art
- History of researches into the coffins of the 21st Dynasty
- Historical background
- The technique of execution of the 21st Dynaty coffins
- The typology of the 21st Dynasty coffins based on the formal elements of decoration

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]