Петък, 03.04.2020, 09:03
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Архитектура

Roger Herz-Fischler - The Shape of the Great Pyramid
29.09.2016, 07:14

Анализ на формата на Великата пирамида на Хеопс (Хуфу) в Гиза, основан на оригинално съчетание от археология, история, геометрия и инженерни науки. Канадският автор Роджър Херц-Фишлер излага всички налични теории за пирамидата, опитвайки се да отговори на трите най-важни въпроса: Съществувал ли е предварително изготвен план за построяването на Великата пирамида или тя е била издигана хаотично, със сляпата сила на волята и мускулите на строителите? Ако такъв план е съществувал, заложени ли са били в него определени геометрични пропорции и математически формули? Останал ли е докрай този план в първоначалния си вид, или е променян и нагаждан съобразно срещнатите затруднения и натрупаните опит, проби и грешки по време на самия работен процес? 

- Исторически и архитектурен контекст: Външни размери и конструкция. Историография.

- Една пирамида, много теории: Теорията за "секед" (древноегипетска мярка за наклона на пирамидална структура, основана на отношението между хоризонтална площ и вертикално издигане); Теория за рамо=страна; Теория за страна:апотема=5:4; Теория за страна:височина=8:5; Теория за използване на числото π; Теория за използване на "златното сечение"; Теория за хептагона; Теория с триъгълници на Кеплер; Теория за равната площ; Теория за наклона на рамото 9/10; Теория за височина:наклон=2:3.

- Социални, исторически и интелектуални предпоставки за оформяне на теориите;

  Roger Herz-Fischler - The Shape of the Great Pyramid, Waterloo (Ontario), Wilfrid Laurier University Press, 2000 - на английски език, от Google Docs,формат DJVU, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Велика пирамида, Хопс, Древен Египет, древноегипетска архитектура, Старо царство, Хуфу, пирамиди, древноегипетска математика
Views: 815 | Placed till: 29.10.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]