За древните египтяни храната като особено важен източник на удоволствие и средство за поддържане на живота придобива религиозно-митологично и символическо значение. Тя е възприемана като дар от бога на вегетацията и обновлението Озирис. Затова и както приготвянето, така и консумирането на храната се възприемат от египтяните изключително сериозно, подобно на свещенодействия.
Настоящият двутомник е дело на признати египтолози и описва огромното разнообразие от хранителни продукти използвани в Древен Египет, средствата за тяхното добиване и приготвяне, различните ястия, характерни за долината на Нил в онази далечна епоха, които в голямата си част са достигнали и до наши дни.
Първият том е посветен на храните с животински произход: месни, млечни, мед, яйца. Вторият - на растителните храни: зърнени, бобови, зеленчуци, плодове, подправки, алкохолни напитки.
William J. Darby, Paul Ghalioungui, Louis Grivetti - Food: The Gift of Osiris. Volume 1, London- New York- San Francisco, Academic Press, 1977
William J. Darby, Paul Ghalioungui, Louis Grivetti - Food: The Gift of Osiris. Volume 2, London- New York- San Francisco, Academic Press, 1977
- на английски език, от Google Drive, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.
|