Неделя, 25.10.2020, 22:35
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Бит и ежедневие

Joanne P. Morris - Wells and water supply in New Kingdom Egypt
09.12.2016, 10:22

Темата за снабдяването на населението в Древен Египет с вода за питейни и селскостопански нужди сякаш нарочно е подминавана от изследователите. Може би общоразпространената заблуда, че великата река Нил е доставяла необходимите количества до всекиго и навсякъде се е превърнала в консенсус. Забравя се обаче, че поради уникалното си положение в големия пустинен пояс, включващ Сахара и пустините на Арабския полуостров, Египет е бил първата пустинна цивилизация в човешката история - далеч преди Месопотамия да се превърне в такава. Нещо повече - концентрацията на населението от номади скотовъдци и земеделци в речната долина през късния неолит и халколита е резултат от настъплението на пясъците в някога годните за живот степи. 

Поради тези причини една значителна част от египетското население се сблъсква с проблема да си набавя нужните количества вода твърде рано и развива сложни и комплексни техники за неговото разрешаване. Настоящата дисертация е уникален опит да се представи именно тази страна на египетската цивилизация. Включени са презентации на основните водоизточници извън реката нил, обусловената от тях градска и стопанска инфраструктура,тхнологиите за добив и разпределение, административният режим и водоползването, контролът над водоизточниците в пустинята като чааст от египетската отбранителна система срещу нашественици отвън.

- Водни ресурси и водни потребности на Египет в историческия период.

- Технологии за добив и  разпределение на вода: кладенци и герани (шадуф).

- Съхранение и транспортиране на вода: мехове, керамични съдове, гравитачно транспортиране, транспорт на вода до по-високи места.

- Амфори за вода от времето на Новото царство: Деир ел Медина, Кантир, Завиет ум ел Рахам, Амарна, гроба на Хоремхеб в Мемфис.

- Водоизточници извън Нил: Джебел ел Аср, погребалното селище на Хенткауаш в Гиза, Кахун, Вади ел Худи.

- Водоснабдяване и производсво на бира в работническите селища: Деир ел Медина, Амарна, 

- Водоизточниците като част от египетската отбранителна система - крепости и пътища в пустинята: Завиет ум ел Рахам, Тел Абакин, крепостите на Вторич праг на Нил, "пътищата на Хор" през Синайската пустиня (Бир ел Абд, Харуба, Тел ел Борг), пътуването на Сети I в региона, пътища в Западната пустиня (Абу Балаш, "водоносната планина на Раджедеф", Кена Бенд, Тундаба).

- Селища покрай водоизточници: Амарна, Кантир, Деир ел Балаш.

- Водоснабдяване на мините: разкопките на Канаис, Туринският минен папирус, стелата на Рамзес II от Кубан.

- Храмовете и водоснабдяването: Карнак, Мединет Абу, комплексът на Мернептах в Луксор, комплексът на Сети I  в Абидос.

- Други аспекти на режима: Tуринският данъчен списък, Аменемопе, "войскови командир при извора" по времето на Рамзес II, сцени от гробиците в Тиванския некропол, позовавания на водоизточници в писмени текстове от периода.

Joanne Pamela Morris - Wells and water supply in New Kingdom Egypt, Liverpool, University oof Liverpool, 2006  

- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Тива, древноегипетска икономика, Древен Египет, древноегипетско военно дело, древноегипетскообщество, Ново царство, Деир ел Медина, древноегипетски технологии
Views: 1066 | Placed till: 09.01.2017 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]