Сряда, 22.01.2020, 16:24
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Бит и ежедневие

Тур Хейердал - Ра
20.03.2016, 20:16

Норвежкият антрополог Тур Хейердал (1914-2002) прави много за да накара учените да повярват в уменията на древните мореплаватели, както и във възможностите на техните технологии да създадат надеждни и практични кораби. Макар и впоследствие да дават храна за множество спекулативни и псвевдонаучни теории за хипотетични контакти между Стария и Новия Свят в древността, те са част от експерименталното потвърждение, че Древен Египет е разполагал с годни за морски експедиции плавателни средства. В двете си пътешествия "Ра" той насочва вниманието си към древните тръстикови лодки, направени от папирус. Тези лодки са били смятани за неспособни на преминаване през Атлантическия океан, тъй като се смятало, че тръстиковите лодки ще се напълнят с вода след по-малко от две седмици във вода. Хейердал обаче смята, че съвременната наука подценява древните плавателни съдове и се опитва да им докаже своето предположение нагледно. През 1969 купува 12 тона папирус и заедно с експерти построява плавателен съд по древен стил. Резултатът е 15-метрова лодка, която е спусната в древното финикийско пристанище Сафи в Мароко. В духа на сътрудничеството, Хейердал тръгва под флага на ООН заедно със седем човека от седем държави. Папирусовата лодка „Ра“ изминава 5000 км за 56 дена, докато не е изоставена поради бурите и недостатъците в конструкцията. Само една седмица оставала до пристигането в Барбадос. Десет месеца по-късно Хейердал повторил експеримента, но този път с 12-метровата „Ра II“. С тази лодка той прекосява най-широката част (6100 км) на Атлантика за 57 дена — от Сафи до Барбадос. Още веднъж той доказва, че съвременната наука е подценила дълбоко забравените първобитни техники. Теорията, че средиземноморските плавателни съдове, построени преди Колумб, не биха могли да прекосят Атлантика, е разбита. Хейердал доказва (макар и само като теоретична възможност) също така, че древните египтяни биха могли да комуникират с Южна и Северна Америка.

  Тур Хейердал - Ра, Варна, Държавно издателство, 1972 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

  Тур Хейердал - Ра, Варна, Държавно издателство, 1972 - на английски език, от 4Shared , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! 4Shared изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук). Свалянето става с ляв бутон (left button) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър./ 4Shared needs a registration (entering with Facebook account is possible) to download be possible.

 

Added by: Admin |
Views: 722 | Placed till: 20.04.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]