Понеделник, 21.09.2020, 11:21
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Египтология и история на откритията

Говард Картер - Гробница Тутанхамона
28.04.2016, 08:00

Знаменитата монография на английския археолог Хауърд Картър (1874-1939), посветена на откритието на гробницата на фараона Тутанкамон (1332-1323 г. пр. н.е.) - един от последните владетели на XVIII династия на Новото царство. 

Забележителната находка на гробница KV62 се оказва не само единственото не само единственото неограбено от крадци погребение на владетел в Тиванския некропол- Долината на царете. Великолепните, с несравнимо изящество на изработката съкровища се превръщат в символ на археологическото откривателство, разпалвайки въображението на поколения изследователи. Благодарение на една щастлива случайност археологията се превръща в престижно и атрактивно занимание, към нея са привлечени талантливи учени и са направени още множество забележителни открития в различни точки на света.

- Царят и царицата: Долината на царете и нейното съвременно състояние.Подготвителна работа в Тива.

- Откриването на гробницата: Предварителен оглед - предната стая и вещите в нея. Посетители и представители на пресата. Лабораторията и нейната дейност. Запечатаната врата.

- Гробница и погребение: Разкриване на саркофага.Парадни колесници. Трите ковчега. Мумията на фараона.

- Съкровищницата: Погребален инвентар- съкровища и други битови предмети.

  Говард Картер - Гробница Тутанхамона, Москва, Издательство Восточной Литературы, 1959 - на руски език, от 4Shared , формат DJVU, файлът не е архивиран. Внимание! 4Shared изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук). Свалянето става с ляв бутон (left button) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър./ 4Shared needs a registration (entering with Facebook account is possible) to download be possible.

 

Added by: Admin |
Views: 729 | Placed till: 28.05.2016 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]