Петък, 19.04.2024, 15:29
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Египтология и история на откритията

Говард Картер - Гробница Тутанхамона
28.04.2016, 08:00

Знаменитата монография на английския археолог Хауърд Картър (1874-1939), посветена на откритието на гробницата на фараона Тутанкамон (1332-1323 г. пр. н.е.) - един от последните владетели на XVIII династия на Новото царство. 

Забележителната находка на гробница KV62 се оказва не само единственото не само единственото неограбено от крадци погребение на владетел в Тиванския некропол- Долината на царете. Великолепните, с несравнимо изящество на изработката съкровища се превръщат в символ на археологическото откривателство, разпалвайки въображението на поколения изследователи. Благодарение на една щастлива случайност археологията се превръща в престижно и атрактивно занимание, към нея са привлечени талантливи учени и са направени още множество забележителни открития в различни точки на света.

- Царят и царицата: Долината на царете и нейното съвременно състояние.Подготвителна работа в Тива.

- Откриването на гробницата: Предварителен оглед - предната стая и вещите в нея. Посетители и представители на пресата. Лабораторията и нейната дейност. Запечатаната врата.

- Гробница и погребение: Разкриване на саркофага.Парадни колесници. Трите ковчега. Мумията на фараона.

- Съкровищницата: Погребален инвентар- съкровища и други битови предмети.

  Говард Картер - Гробница Тутанхамона, Москва, Издательство Восточной Литературы, 1959 - на руски език, от Google Drive, формат DJVU. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button. 

 

Added by: Admin |
Views: 1063 | Placed till: 28.05.2022 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]