Петък, 05.06.2020, 09:07
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Език и писменост

A Dictionary of Late Egyptian
07.09.2012, 16:46

  

 

  Късноегипетският е тази фаза от развитието на древноегипетския език, когато той се явява говорим и живо средство за общуване в периода на Новото царство (1550-1069 г. пр. н.е.), най-блестящата епоха в историята на Египет, когато властта на фараоните се простира над истинска империя, разпростряна над обширни територии в Африка и Азия.

 

  В езиково отношение най-голямата разлика между него и средноегипетския (класически) е радикалната трансформация от синтетичен (падежен) към аналитичен (безпадежен) език. Показателните местоимения започват да се употребяват като определителен член, отпадат редица крайни съгласни, които вече не се произнасят.
  Речникът на късноегипетския език е подробен колективен труд под редакцията на Леонард Леско и Барбара Свитаски-Леско и представлява най-доброто систематизирано справочно помагало по темата.
 
 
 
 
 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.
 
Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегипетски език, Ново царство, късноегипетски език
Views: 2213 | Placed till: 07.10.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]