Събота, 15.08.2020, 01:15
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Език и писменост

E. A. Wallis Budge - An Egyptian hieroglyphic dictionary
08.12.2011, 19:37
   
 
   Сър Ърнест Алфред Уолис Бъдж (1857-1934) е едно от най-известните имена в египтологията. Всестранно ерудиран ориенталист и незаменим сътрудник на Британския музей, най- забележителни достижения той оставя в сферата на лингвистиката. Познанията му едновременно в областта на клинописните и йероглифни текстове го превръщат в така необходимия енциклопедист, който успява да постави езикознанието за древноегипетския на стабилни научни основи и да преведе сполучливо огромен брой безценни старинни паметници. Сред най- авторитетните му преводи са едни от първите на Книгата на мъртвите (на основата на текста от придобития лично от него Папирус Ани - йероглифен курсив от 19 династия на Новото царство (ок. 1250 г. пр. н.е.)  и на текстовете от Амарнския клинописен архив, съдържащ дипломатическата кореспонденция на фараона - еретик Ехнатон (1353-1336 г. пр. н.е.), който е открит за науката също благодарение на неговите усилия, декретите от Мемфис и Канопус и др.
  Настоящият двутомен египетски йероглифен речник е истинска квинтесенция на таланта и опита на учения като преводач. Освен йероглифно изписване, транслитерация на латиница и английски превод на огромен брой думи, изданието съдържа още индекс на английските думи и личните имена, индекс на географските имена на английски, иврит, старогръцки, коптски, асирийски, персийски (клинопис), както и списъци с йероглифите по значения: азбука, цифри, детерминативи, понятия за богове, хора, животни, растения, телесни части, природни и пространствени категории, архитектура, облекло, оръжия и оръдия на труда, изкуство и др.
 
 
 
 

  E. A. Wallis Budge - An Egyptian hieroglyphic dictionary, Volume I, London, J. Murray, 1920 - на древноегипетски и английски език (с включвания на старогръцки, коптски, еврейски, асирийски, персийски), от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран. 

 
  E. A. Wallis Budge - An Egyptian hieroglyphic dictionary, Volume II, London, J. Murray, 1920 - на древноегипетски и английски език (с включвания на старогръцки, коптски, еврейски, асирийски, персийски), от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.
 
 
 
 
Added by: Admin | | Tags: египетски йероглифен речник, Уолис Бъдж, древноегипетски език
Views: 1473 | Placed till: 01.01.1970 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]