Tuesday, 28.05.2024, 13:03
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Икономика, стопанство и търговия

Ю.Я. Перепёлкин - Хозяйство староегипетских вельмож
23.09.2012, 11:16

  

 

 

 

  Екссъветската руска школа в египтологията, изхождайки от марксистки постулати от една страна демонстрира тенденциозни, политически мотивирани методи и заключения. От друга страна обаче, мотивирана от същите тези фактори, тя отделя нужното и заслужено внимание на определени аспекти в цивилизацията на Древен Египет, които несправедливо са пренебрегвани от западните египтолози. Такива са например икономиката и икономическите процеси, производствените ресурси и способи, социалните напрежения и конфликти. Абстрихирайки се от идеологическия баласт, в тези проучвания могат да се открият множество ценни моменти, недостъпни от други източници.
 Една от тези книги е "Стопанството на древноегипетската аристокрация през Старото царство" на Юрий Яковлевич Перепьолкин (1903-1982), един от най-брилянтните руски египтолози. Като археологически източници са привлечени не само писмените паметници, но и множеството изображения в гробниците.
 
- Собственост и особености на собствеността в Древен Египет;
- Робство: закупени роби, военнопленници, дългово робство;
- "Слугите на "ка"";
- Наемни работници: на корабите, на нивите, при пренос на тежки товари, при лов и риболов; издръжка и изхранване на слугите;
- Скотовъдство, птицевъдство, лов и "частни резервати";
- Занаятчии: каменоделци и тъкачи;
- Стопанството на древноегипетските аристократи като единно цяло.
 
   Ю.Я. Перепёлкин - Хозяйство староегипетских вельмож, Москва, Наука, 1988 - на руски език, от Google Drive, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button. 
 
Added by: Admin | | Tags: Старо царство, Древен Египет, ка
Views: 1167 | Placed till: 27.12.2021 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]