Петък, 22.11.2019, 01:21
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Изкуство

Angela M.J. Tooley - Egyptian Models and Scenes
15.03.2016, 22:22

Древноегипетската художествена пластика (изработка на изобразителни модели в умален мащаб) е изключително добре развито направление в изкуството, завещано ни от епохата на фараоните. За разлика от гигантските съоръжения и колосалните статуи то впечатлява не с размери, а с изящество и прецизност на възпроизвеждането. Особено важна е пластиката за археолозите и историците, тъй като им дава безценни сведения за пресъздаване на реалния живот по онова време. Моделите са играли важна роля в погребалните церемонии и заупокойния култ, тъй като се е вярвало, че по мистичен начин осигуряват на починалия изобразените блага в отвъдната вечност. Материалите са различни: камък, дърво, глина, а темите най-разнообразни: 

- Господари,слуги и приносители на дарове;

- Кухни, сърнохранилища и складове;

- Занаяти и земеделие;

- Пътешествия, домашен бит и гробници;

- Технология на производството;

  Angela M.J. Tooley - Egyptian Models and Scenes, Princes Risborough, Shire Publications, 1995 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

  Angela M.J. Tooley - Egyptian Models and Scenes, Princes Risborough, Shire Publications, 1995 - на английски език, от 4Shared , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! 4Shared изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук). Свалянето става с ляв бутон (left button) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър./ 4Shared needs a registration (entering with Facebook account is possible) to download be possible.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегипетска религия, древноегипетско изкуство, древноегипетски технологии
Views: 903 | Placed till: 15.04.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]