Неделя, 26.01.2020, 10:37
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Изкуство

James F. Romano - The Bes-image in Pharaonic Egypt
22.11.2016, 13:03

Древноегипетското божество Бес е почитано в страната от най-дълбока древност като защитник на домакинствата, жените и децата, помощник при раждане и зачеване, изтребител на отровни змии и зли духове, покровител на удоволствията, музиката, танца и свързаните с тях професии. Култът му с течение на времето става все по-популярен като богът започва да бъде осмислян митологически като борец с всяко зло и пазител на всяко добро. Особено разпространени са амулетите с изображения на Бес, които се носят от практически всички. Почитането му се разпространява и извън пределите на Египет- той става популярен във Финикия, на о. Кипър, дори в столицата на Персийската империя - Суза и в Средна Азия. Най-големият от Балеарските острови - Ибиса носи неговото име. Древните финикийски заселници там го наричат Ибошим (земя на Бес), впечатлени от липсата на всякакви отровни змии там и предполагайки, че те са унищожени от божеството. Настоящата дисертация е посветена на изображенията на Бес през различните епохи на древноегипетската история: Старото, Средното и Новото царство, Късния период и епохата на Птолемеите и римляните. Акцентът на проучване е върху физическите характеристики, облеклото и атрибутите на бога. Особено внимание е обърнато на изобразяването му в анфас (за разлика от всички останали египетски богове), лъвските характеристики на лицето, туниката като типично облекло и итифалическите атрибути. Вторият том се състои почти изцяло от множество илюстрации на археологически находки свързани с това божество.

James F. Romano - The Bes-image in Pharaonic Egypt. Volume I-II, New York, New York University, 1989  

на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Птолемеи, Късно царство, Бес, древноегипетско изкуство, Финикия, Древен Египет, Средно царство, древноегипетска религия, Ново царство, Старо царство
Views: 861 | Placed till: 22.12.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]