Неделя, 19.05.2024, 03:47
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Изкуство

Казимеж Михаловский - Искусство и культура Древнего Египта (серия)
26.04.2016, 17:22

                

Полският египтолог - професор и академик Казимеж Михаловски (1901-1981) е известен в родината си със серия публикации по история на изкуствата. Ръководил е полските археологически експедиции в Египет, като резултат от тях е серия томове с анотирани фотографии, посветени на изкуството и културата на тази страна. Те излизат като част от поредицата "Изкуство и култура на Древния Свят" и са изключително добре посрещнати от широката публика.

- Тива: Албумът е посветен на Тиванския некропол, най-мащабният "град на мъртвите" в древността. Разположен на западния бряг на Нил, непосредствено срещу кипящата от живот столица на Новото царство, той се състои от Долината на царете, Долината на цариците и комплекса гробници на аристократи в Шейх Абд ел Гурне.

- Карнак: Величественият с мащабите си храмов комплекс, построен по времето на XVIII династия, най-вече при управлението на Тутмос III (1479–1425 г. пр.н.е.) се състои от храмовете на божествата от т. нар. Тиванска триада: Амон, съпругата му Мут и техния син Хонсу.

- Луксор: Вторият по размери и съседстващ с Карнак храмов комплекс на Тива е свързан най-вече със строителната дейност на Аменхотеп III (1388–1350  г. пр. н.е.) от XVIII династия и Рамзес II (1279–1213 г. пр.н.е.) от XIX династия  и по този начин се явява отражение на двата имперски пика в историята на Новото царство. На първия от тях служи един от най-великите архитекти, оставили името си в летописите на страната: Аменхотеп, син на Хапу, който се явява и създател на канона за изграждане на древноегипетските храмове. Блестящата сграда от бял варовик, с колонади притежаващи съвършени пропорции превръща паметника в едно от най-величествените творения на архитектурата.

- Александрия: Основаният от Александър Македонски (336–323 г. пр. н.е) на мястото на незначително военно укрепление град е обречен от изключителното си местоположение да се превърне в най-блестящата метрополия на елинистическия свят. Средище на търговията между Изтока и Запада, културен център събрал съкровища на познанието от целия известен тогава свят, съчетание на древноегипетската традиция с дръзновението на гръцката мисъл той поразява въображението. Величествени амфитеатри, храмове, обществени сгради и пристанищни съоръжения макар и погребани в основите на съвременния град все още свидетелстват за времената на отминало величие.

  Казимеж Михаловский - Карнак, Варшава, Аркады, 1970

  Казимеж Михаловский - Александрия, Варшава, Аркады, 1970

  Казимеж Михаловский - Луксор, Варшава, Аркады, 1972

  Казимеж Михаловский - Фивы, Варшава, Аркады, 1973

 - на руски език, от Google Docs,формат PDF, файловете не са архивирани. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin |
Views: 1188 | Placed till: 26.05.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]