Събота, 18.01.2020, 20:17
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Комплексни изследвания

Black Athena revisited
27.09.2016, 17:45

Сборник с есета, обединени от критиката на която подлагат теорията на Мартин Бернал (1937-2013) за "Черната Атина" - афроцентристка хипотеза, според която в основата на културното наследство, на което е основано самоопределението на Древна Гърция и елинистическата цивилизация е сбор от заемки от Древен Египет и Финикия, присадени в Елада през бронзовата епоха. Тази теза още с излизането си се превръща в предмет на яростно оспорване в академичните среди, част от което са и материалите в тази книга. Авторите оспорват всички аспекти от аргументацията на Бернал: антропологичния тип на древните египтяни, границите на политическо и културно влияние на Египет, езиковите паралели, отричат идеята за "расистки заговор" и "деструктивен академичн консенсус" в защита на класическата античност.

 

  Mary R. Lefkowitz, Guy MacLean Rogers (eds.) - Black Athena revisited, Chapel Hill (NC)-London, University of North Carolina Press, 1996- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

 

  Mary R. Lefkowitz, Guy MacLean Rogers (eds.) - Black Athena revisited, Chapel Hill (NC)-London, University of North Carolina Press, 1996- на английски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (left button) и после през бутона Download.

 

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, Черната Атина, Финикия, древноегипетска култура, древноегипетска цивилизация
Views: 774 | Placed till: 27.10.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]