Неделя, 25.10.2020, 22:11
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Комплексни изследвания

Joseph Meleze Modrezejewski - The Jews of Egypt: From Rameses II to Emperor Hadrian
13.01.2017, 11:00

В известна степен тенденциозна и пристрастна, но любопитна и богата на разнообразен фактически материал монография за хилядолетното присъствие на евреите в Египет и в египетската история. От епохата на хиксосите, когато за пръв път дотогава презираните "хапиру" (покрити с прах) или "шасу" (пустинни скитници) нахлуват в страната и усядат в Делтата, през възхода на Новото царство, когато космополитното имперско общество не само приема натурализирани семити, но и ги издига до висши официални постове, наемниците на о. Елефантина, които бранят южната граница на новото си отечество, пищния разцвет на образования юдаизъм в Александрия при Птолемеите, който възприема най-доброто от египетската и елинистична културни традиции до кървавите и фанатични бунтове срещу римската власт авторът ни превежда през дългия и криволичещ път на цивилизационното взаимодействие между две от най-важните култури на Близкия Изток.

Joseph Mélèze-Modrzejewski - The Jews of Egypt: From Rameses II to Emperor Hadrian, Skokie (IL), Varda Books, 2001  

- на английски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.

 

Added by: Admin | | Tags: древни евреи, Елефантина, Древен Израел, шасу, Древен Египет, александрия, хапиру, Рамзес II, хиксоси, Птолемеи
Views: 901 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]