Сряда, 29.01.2020, 08:30
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Комплексни изследвания

László Török - The Kingdom of Kush
01.09.2016, 20:49

Царството на черните фараони - Куш, наричано от класическите историографи Нубия е оставало твърде дълго време в сянката на блестящата цивилизация на Древен Египет. А тази макар и повлияна от него култура има своята специфичност и собствена историческа съдба. Могъщото древно царство Керма (XXV-XV в. пр. н.е.) губи независимостта си и до XI в. пр. н.е. Нубия е подвластна на египетските владетели, като на нейна територия е образувано обособено вицекралство начело с член на семейството на фараона, носил титлата "царски син на Куш". Упадъкът на Новото царство след епохата на Рамесидите води след себе си дългоочакваната независимост и основаването на монархия начело с местна династия. През VIII в. пр н.е. царете на Куш привлекли вече на своя страна с демонстрации на лоялност могъщото жречество на Амон навлизат в отслабения и раздробен на множество държавици Египет и за кратко време успяват да обединят под скиптъра на XXV династия (760-656 г. пр. н.е.) двете страни от поречието на Нил в единна империя, претендираща за доминация и в Леванта. След като са разбити от асирийците, владетелите на Напата (XI-III в. пр. н.е.) се оттеглят в своето отечество, където утвърждават властта си на местна почва. Постепенно центърът на държавата се измества още по-на юг, в по-добре защитения и отдалечен от потенциални нашественици район на Мерое (III в. пр. н.е.- V в . от н.е.), откъдето успешно противостоят на самия Рим. Обзорното изследване на унгарския академик Ласло Тьорьок е увлекателен увод в историята и културата на Древна Нубия основан на детайлен анализ на писмените и археологически паметници, в които е отразена съдбата на това загадъчно царство.

  László Török - The Kingdom of Kush. Handbook of the Napatan- Meroitic Civilization, Leiden-New York-Köln, Brill, 1997 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Керма, Амон, куш, Нубия, XXV династия, Асирия, нубийска култура, Древен Египет, нубийска цивилизация, Римски Египет
Views: 940 | Placed till: 01.10.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]