Сряда, 29.01.2020, 19:28
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Комплексни изследвания

Питер Шинни - Нубийцы. Могущественная цивилизация древней Африки
23.10.2011, 17:01
 
  
 
  Питър Шини разкрива пред нас неочаквана, но и пленителна картина: първата цивилизация и империя на Черна Африка. Страната, наричана от египтяните Та-Сети, от месопотамските семити - Куш, от гърците и римляните - Етиопия, а от средновековния арабски географ Ал Идриси - Нубия е за фараоните само източник на роби и ресурси, а за повечето древни автори - екзотична приказна страна, на границата с която свършва познатият свят.
  В действителност тази земя е родина на собствена богата култура. Завоювана от египтяните в периода на Средното царство (2000-1700 г. пр. н.е.) и за втори път от Тутмос I (1504 — 1492 г. пр. н.е.), след 750 г. пр. н.е. местните племена от Северен Судан придобиват собствена държавност и създават царството Напата. Именно то  за известен период се превръща в световна сила, когато владетелят му Пианхи завладява Египет и основава XXV династия - тази на кушитските фараони (728-654 г. пр. н.е.). През VI в. пр. н.е. царете на Куш преместват столицата си на юг - в Мерое, вероятно за да отдалечат административния център от границата на могъщите съседи. С това се поставя начало на Мероитското царство, просъществувало до III в. Именно неговата история е и предмет на настоящата монография.
  Шини е археолог, затова и съвсем естествено вниманието му е насочено най- вече към скъпоценните находки, засвидетелстващи миналото на страната. Така пред нас се разкрива поредица от забележителни паметници: храмовете в Мерое, Нага, Кава и Баркала; колосите на цар Нетекамани от о. Арго; златната статуетка от Джебел Баркал; знаменитата полирана мероитска керамика; бижутата на царица Аманишахете и всички останали забележителни артефакти, свидетелстващи за отминалия блясък на  древната нубийска култура.
 
 
 

  Питер Шинни - Нубийцы. Могущественная цивилизация древней Африки, Москва, Центрполиграф, 2004 - на руски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.

 
Added by: Admin | | Tags: колоси, Напата, Нубия, куш, Етиопия, Мерое, Пианхи
Views: 913 | Placed till: 24.12.2018 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]