Понеделник, 19.08.2019, 16:12
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Комплексни изследвания

Стефан Симеонов - Египет - ключ към тракийската култура
03.07.2019, 09:11

В настоящата книга авторът представя собствената си визия за историческите връзки и културните контакти между Древна Тракия и Древен Египет, за заемките в тракийската цивилизация идващи от египетската.
Реално няма прокарана аналогия, която да не е спорна и да не почива на уязвими интерпретации. Но със сигурност не можем да обвиним изследователя в две неща: в липса на научен подход или в непознаване на материята. Работата му издържа успешно проверката на тези два най-важни критерия, като към достойнствата ѝ може да се прибави и жив интерес и любов към миналото както на Тракия, така и на Египет. Дали отстояваните в нея твърдения са верни или не е предмет на дебат в рамките на научната дискусия, не извън нея.


"Ръкописът на Стефан Симеонов е написан с много любов към древната история на Египет и Тракия...Египет възбужда въображението на хората още от дълбока древност. Също така древна е и представата, че в Египет е съсредоточено знанието за света и за хората и затова е вярвано, че повечето културни герои и мъдреци са ходили в страната на пирамидите....Може ли да се потърси връзка между древна Тракия и древен Египет? Много са хората, които търсят влиянието на египетската религия и цивилизация върху другите древни култури. Средиземноморският регион през древността е като врящ котел, в който бълбукат интелектуалните идеи на хората, които живеят около морето и облъхват и по-далечните земи. Видими и невидими са връзките между древните народи, които живеят около Средиземно море, а големи територии от древна Тракия неведнъж за кратко или по-дълго са били заедно с древен Египет в пределите на големи империи — Александровата, държавата на Птолемеите, Римската, Византийската, Османската. И въпреки че комуникациите през онези времена не са били ,, в реално време “, както казваме днес, то хората са пътували и общували далеч по-динамично, отколкото ние можем да си представим.
Стефан Симеонов е съсредоточил интереса си именно в търсене на връзките между Египет и Тракия. Да, много от изказаните от него тези са дискусионни, дори спорни, но увлекателният текст провокира читателя да се зарови в книгите, да се вгледа в изображенията.." (проф. Валерия Фол)

"Авторът на настоящата книга се е опитал да си зададе въпроса за връзките и произхода на различни културни феномени в древна Тракия, тръгвайки от хипотезата за влиянията на древноегипетската култура в античния свят. Това влияние е добре известно и дълго дискутирано. В контекста на древна Тракия то частично е отбелязвано, но поради факта, че е трудно да се проследят конкретните пътища на въздействие, за да може това влияние да бъде доказано, темата не е развита в научната книжнина. Стефан Симеонов се осмелява да търси тези прилики, общи корени и влияния, без да е ограничен от научните догми и общоприети становища, като същевременно е положил сериозни усилия да се запознае с голяма част от съществуващите научни изследвания, главно в областта на тракологията. С това книгата му събужда много въпроси и провокира читателя да предприеме сам едно увлекателно пътешествие из старините на древна Тракия, опитвайки се да разкодира посланията на древните....Разбира се, много от тезите в тази книга биха били оспорени от специалистите, други категорично отхвърлени, но важното е, че тя повдига интересни въпроси, съдържа находчиви предположения и идеи и би дала храна за размисъл на любопитния читател." (доц. Теодор Леков)

Стефан Симеонов - Египет - ключ към тракийската култура, София, Матком, 2011

- на български език, от Google Docs,формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегипетска цивилизация, древноегипетска култура, Древна Тракия
Views: 57 | Placed till: 03.08.2019 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]