Петък, 19.04.2024, 14:01
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Alan Gardiner - The Kadesh Inscriptions of Ramesses II
11.01.2012, 15:03
                
 
  Изследване на сър Алън Гардинър върху съставените по заповед на Рамзес II (1303-1213 г. пр. н.е.) повествователни описания на Кадешката битка (1274 г. пр. н.е.)  между него и владетеля на Хетската империя в Мала Азия Муватали II (ок. 1295-1272 г. пр. н.е.). Битката е от изключително значение за историята на Сирия и Палестина, тъй като решава въпроса за това коя от древните суперсили ще доминира в този регион. Известна е и като кулминационен момент в развитието на тактиката за бой с колесници - в нея участват ок. 6000 такива бойни единици от двете страни. Мирният договор, сключен след Кадешката битка е известен като най-старият запазен мирен договор и копие от него се пази в централата на ООН като символ на дипломацията.
  Основен източник за събитието са т. нар. Кадешки надписи, копия от които са открити по стените на множество храмове от времето на Рамзес II - в Абидос, Карнак, Луксор, Абу Симбел, както и Рамесеума в Тиванския некропол. Запаземи са откъслеци и в папирусите Райфет и Салие III. 
  За битката са съставени две различни повествования, разминаващи се по стил и акценти: т. нар. "Отчет" и "Поема". Отчетът представлява стегнато и конкретно описание на събитията в контекста на актуалната политическа обстановка в региона. Поемата е литературен паметник, възпяващ смелостта и мъдростта на фараона, на когото е приписана главната заслуга за победата на египетското оръжие, както и небесната закрила, дадена му от неговия божествен баща Амон - като полемика за превъзходството на египетската религия, чиито божества осигуряват надеждна закрила дори в далечните чужди земи.
  Работата на Гардинър включва както превод и на двете произведения, така и обстойни коментари, изследване върху авторството и стила на паметниците, основните факти и списък с упоменатите хетски съюзници от Мала Азия, сред които и "мизите" - първо упоменаване от древноегипетски източник на тази тракийска народност, оставила следа в историята на Балканите и Мала Азия.
 
АЛТЕРНАТИВЕН ЛИНК / ALTERNATIVE LINK:
 
 
АЛТЕРНАТИВЕН ЛИНК / ALTERNATIVE LINK:
 
 
АЛТЕРНАТИВЕН ЛИНК / ALTERNATIVE LINK:
 
 Alan H. Gardiner - The Kadesh Inscriptions of Ramesses II, Oxford, Oxford University Press- Griffith Institute, 1960 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.
 
 
Added by: Admin | | Tags: Кадеш, Рамесеум, Абу Симбел, Рамзес II, Луксор, Муватали, Карнак, Амон, папирус Салие III, Абидос
Views: 2731 | Placed till: 19.12.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]