Петък, 19.04.2024, 13:21
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Alan Gardiner - The Ramesseum papyri
26.09.2016, 09:40

Папирусите от Рамесеума са колекция от текстове написани с курсивни йероглифи датиращи от времето на късното Средно царство (XIX в. пр. н.е.). Открити са в шахтова гробница на територията на некропола през 1896 г. от английските египтолози Алфред Куибъл и Уилям Матю Флиндърс Петри. Тематиката на текстовете е най-разнообразна - религиозни химни, драматични повествования, разкази за пътешествия, медицински трактати. Папирусите са предадени на Британския музей, където след дълъг перидо на внимателна консервация в сътрудничество с музея в Берлин са изложени и понастоящем (два от папирусите остават в Берлин). Настоящето факсимилно издание е първата им публикация в оригинал, подготвена от Алън Гардинър.

 

  Alan Gardiner - The Ramesseum papyri. Plates, Oxford, Griffith Institute, 1955

- на на древноегипетски език (йероглифи) и английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска литература, Рамесеум, Средно царство, Древен Египет, древноегипетска религия, древноегипетска археология, древноегипетска медицина
Views: 1844 | Placed till: 26.10.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]