Петък, 19.04.2024, 15:12
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Alan Henderson Gardiner - Notes on the story of Sinuhe
30.05.2012, 10:45

  

 Документално изследване на един от най-добрите египтолози за всички времена - сър Алън Хендерсън Гардинър (1879-1963) върху най-популярния древноегипетски литературен паметник в жанра "авантюрно пътешествие" - Разказът на Синухе. Египтолозите не са единни в мнението си за това дали той е действително автобиографичен очерк описващ реални събития или нравоучителна басня с измислен  герой и сюжет. Най-ранните запазени текстове са от времето на Аменемхет III (ок. 1860-1814 г. пр. н.е.) от ХII  династия на Средното царство (1991-1802 г. пр. н.е.), но се радва на популярност и тринадесет века по-късно, чак до времето на персийското владичество (501-420 г. пр. н.е.).
  Съдържанието на повестта е накратко следното: Синухе (егип. Сат-Нехет - "Синът на сикомората") е важен велможа в двора - пазител на царския печат (на Долен Египет - шетемти бити) по времето на Аменемхет I (1991-1962 г. пр. н.е.) . Той придружава неговия син и съуправител Сенусерт/Сенвосре I (1971-1926 г. пр. н.е.) на поход в Либия, когато старият фараон умира. Синухе, уплашен да не стане жертва на дворцови интриги побягва в страната Речену (Палестина, Ханаан). Там е приет сърдечно от местния вожд Амуненши, който го жени за дъщеря си и го прави свой наследник. Синухе разпростира властта си и над други местни племена, като проявява завидни качества на воин, включително и в единоборство. На стари години, когато на свой ред синовете му поемат управлението на общността, той получава неочаквано и най-голямата милост за един изгнаник. Самият фараон го кани да се завърне в земята на дедите си като сваля от него всички подозрения в измяна и гарантира безопасността му. Велможата пребивава до края на живота си в царския двор обкръжен с внимание, а след смъртта си е погребан с почести съгласно всички изисвания на древните ритуали.
  "Бележки върху историята за Синухе" на Гардинър включва освен превод на произведението съобразен с всички достаигнали до нас преписи и обширни коментари и пояснения, както и речници на египетските и коптски думи, употребени в книгата.

   Alan Henderson Gardiner - Notes on the story of Sinuhe, Paris, Honoré Champion, 1916 - на английски език, от Etana.Org, формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с десен бутон и Save as...

Added by: Admin | | Tags: Сенусерт I, Аменемхет I, Алън Гардинър, Древен Египет, Аменемхет III, Синухе, Речену
Views: 1642 | Placed till: 30.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]