Tuesday, 28.05.2024, 12:58
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Древноегипетска лирика (сборник)
07.12.2022, 07:20

За мнозина лаици Древен Египет е страна на народ обсебен единствено от фикс идеята за смъртта, подготовката за нея и живеещ единствено в очакване на безсмъртието. Всъщност няма заблуда, която да е по-далеч от истината. Да, монументалната архитектура, изкуството и литературата отделят голямо внимание на тази тема. Но както винаги и навсякъде това е "официалната гледна точка", отразяваща господстващата идеология. В много отношения тя е безкрайно далеч и различна от емоциите, вълнуващи обикновения човек.
Настоящият сборник представя в съвсем приличен превод пред българския читател още през последната третина на миналия век едни от най-красивите и дълбоки произведения на древноегипетската любовна лирика. Именно те правят хората от онези далечни времена толкова близки и разбираеми за нас. В тях се разкриват тобщи и валидни за всички нас чувства и понятия като любов, близост, самота, тъга, вдъхновение. Точно чрез тях ние осмисляме, че всъщност изпитваме едни и същи емоции и копнежи. Осъзнаваме как принадлежим заедно с тези безкрайно далечни във времето и отдавна отминали поколения към великото единство на човешката природа. 

Исидор Кацнелсон, Григор Ленков, Любен Любенов - Древноегипетска лирика (сборник), София, Народна Култура, 1969

- на английски език, от Google Drive, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска поезия, древноегипетска литература, Древен Египет
Views: 184 | Placed till: 07.01.2023 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]