Понеделник, 21.09.2020, 12:39
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Jean-Marie Kruchten - Les Annales des Prêtres de Karnak
12.10.2016, 17:01

Аналите на върховните жреци на Амон е писмен исторически паметник от времето на XXI-XXIII династия (X-VIII в. пр. н.е.), открит в храма в Карнак. Това е периодът, когато властта в страната е завзета от племенни вождове на наемници, придошли от територията на Либия. Управлението на тези фараони е наречено "Либийската анархия" и бележи началото на Третия преходен период - поредния етап на раздробеност и чуждоземно владичество в историята на Древен Египет. Освен летописи аналите съдържат и ценна информация за ритуалите с които се въвеждат в длъжност жреците на Амон и за ролята им в политиката на страната.

 

Jean-Marie Kruchten - Les Annales des Prêtres de Karnak (XXI–XXIIImes dynasties) et autres textes contemporains relatifs `a l'initiation des prêtres d'Amon, Leuven, Departement Oriëntalistiek, 1989 - на френски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.  

 

Added by: Admin | | Tags: Амон, Карнак, XXI династия, Трети преходен период, Древна Либия, XXIII династия, Древен Египет, древноегипетска религия, древноегипетска история
Views: 1292 | Placed till: 12.11.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]