Tuesday, 28.05.2024, 12:03
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Йордан Чобанов - Песните на Арфиста
12.04.2014, 15:34

Песните на арфиста са специално обособена група текстове в традицията на древноегипетската литература. Основно те се откриват изписани по стените на частни гробници от времето на  XIX-XX династия (ок. 1323 – 1069 г. пр.н.е.), основно в района на некропола на Тива. Към момента са известни около 30 текста които могат да се причислят към тази категория. Песните на арфиста се отличават от останалите текстове в гробниците по обкръжаващите ги изображение и специфичния литературен увод който ги предхожда. Особено внимание се отделя на разположението на гробниците.

  Дисертацията е разделена на три глави: В първата са включени всички известни текстове в латинска транслитерация на древноегипетски и български превод, както и пълна библиография на изследванията върху тях. Особено внимание е отделено на местоположението на теккстовете в отделните гробници. Втора глава се занимава с контекста на песните спрямо цялостния интериор на гробниците и със свързаните с тях изображения. Целта на анализа е да се орпедели какъв е характерът на произведенията - светски или религиозен. Проучена е вътрешната структура, основните теми и разбирането им. Третата глава привлича като сравнителен материал подобни произведения от гробниците на Старото и Средното царство, както и XVIII династия на Новото царство.

В дисертацията са разгледани песните на арфиста от гробниците на фараона Интеф, на Неферхотеп, Джехутихотеп, Неферсехеру, Пасер, Самут, Нефер-Ренпет, Рама-Раи, Аменемхет, Аменемхеб, Пиай, Чаи, Джехутиемхеб, Раиа, Сунра, Инхерхауи, Чанефер, Амонмесу, Пениут, Амонпахапи, Ини, Рома, Раиа и др.

   Йордан Чобанов - Песните на Арфиста в контекста на египетската литературна традиция (II хил. до Р. Хр. – средата на I хил. до Р. Хр.), София, Нов Български Университет, 2013 - на български език, от Нов Български Университет (New Bulgarian University), формат PDF, файлът не е архивиран.Свалянето става с десен бутон (right bottom) и Save as...

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска литература, XIX династия, XX династия, Песен на арфиста, Тива, Древен Египет, Интеф, Ново царство, XVIII династия
Views: 1290 | Placed till: 12.05.2014 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]