Сряда, 14.04.2021, 21:51
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Leonard Lesko - The Ancient Egyptian Book of Two Ways
23.09.2016, 12:13

"Книгата за Двата Пътя" е уникална версия на Текстовете от саркофазите от времето на Средното царство. Запазените екземпляри са открити в некропола на Деир ел Берша. В този литературен паметник се описва пътя на бога на слънцето Ре и на починалия през териториите на Дуат - задгробния свят, на когото книгата представлява своеобразна пътна карта. Именно Книгата на двата пътя е основен източник на представите, които впоследствие ще еволюират в много по-известната Книга на мъртвите. Описаните "два пътя" са тези по земя и вода за да се стигне до обиталището на Озирис. По пътя починалият трябва да избегне огнено езеро - тема експлоатирана впоследствие и в християнството и исляма.

  Leonard Lesko - The Ancient Egyptian Book of Two Ways, Oakland (CA), University of California Press, 1977 - на древноегипетски език (латинска транслитерация) и английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Текстове от саркофазите, древноегипетска литература, Древен Египет, Книга за двата пътя, древноегипетска религия, Озирис, Книга на мъртвите
Views: 1553 | Placed till: 23.10.2016 | Rating: 4.5/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]