Tuesday, 28.05.2024, 12:28
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Мария Арабаджиева - Мъдростта на Древен Египет
10.04.2023, 06:02

Сборник с максими и афоризми от Древен Египет, който представя в концентриран вид мирогледа на тази велика цивилизация и ценностите около които е изградено нейното общество. Като извори служат както достигналите до нас образци от древноегипетската нравоучителна литература (себайт) така и много други източници. Сред тях са големите произведения на тази култура касаещи представите за отвъдното (Текстове от пирамидите и саркофазите, Книга на мъртвите и други сродни произведения), така  и множество епиграфски паметници: надписи от гробници, на статуи и др.
Египетската цивилизация успява да победи пространството и времето, съумява остане вечна, да се възроди и да премине през мрачните епохи на варварство и безумие, да даде отпор на своите завоеватели. Защото тя успява да възпита истински великани на духа, ума и сърцето. Въпреки всички тежки удари па съдбата, Мъдростта на Египет не изчезва от лицето на земята. Завръщайки се от дълбините на вековете по най-загадъчен и удивителен начин, тя до ден днешен е жива и актуална за хората от всяка епоха. Без съмнение именно тази мъдрост е най-великата тайна на египтяните.
За древните жители на Та Кемет световният ред, хармония и красота били неразривно свързани с богинята Маат. На релефите и рисунките тя е изобразявана като прекрасна жена с крила и щраусово перо в косите. Египтяните, за разлика от нас, не само се стремели към Истината, но и вярвали, че тя винаги одухотворява човека и с нея е пропит целия свят.

Мария Арабаджиева - Мъдростта на Древен Египет, София, Арт Етърнал Дистрибюшън, 2017 

- на български език, от Google Drive, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button. 

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, сапиентална литература, древноегипетска литература
Views: 212 | Placed till: 10.05.2023 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]