Сряда, 29.01.2020, 20:44
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Miriam Lichtheim - Ancient Egyptian Literature
20.11.2012, 20:06
 
                             
 
 
   Една от най-добрите и подробни христоматии на древноегипетската литература в световаен мащаб. Представени са всички основн жанрове и емблематичните произведения. Антологията се състои от три тома:
 
- Том I: Литературата на Старото царство и Средното царство;
- Том II: Литературата на Новото царство;
- Том III: Литературата на Късния период (Късното царство);
 
  Разнообразието от стилове е впечатляващо: монументални владетелски надписи и биографични надписи на простолюдието, химни, молитви и любовни песни; декрети, теологични трактати и дидактична литература; завети, заклинания, вълшебни приказки и авантюрни романи, пътеписи и автобиографии; жалейни песни. Представени са паметниците записани с трите вида популярни писмености: йероглифи, йератично и демотическо писмо.
 
  Сред големите литераттурни паметници са откъси от Текстове от пирамидите, Текстове от саркофазите, книгата на мъртвите, Песента на арфиста, Заветът на Хераклеополския цар към сина му Мерикара, Заветът на Аменемхет I към Сенусерт I, Разговорът на разочарования с неговата душа (ба), Приказката за красноречивия селянин, Разказът на Синухе, Разказът на претърпелия корабокрушение, Поученията на Ани и Аменемопе, Пътешествието на Бенамун, Приказките за двамата братя, за обречения царски син, историите за Сатни- Хемуас, митологичният цикъл за борбата на Хор и Сет и др.
 
 
 
 
 
 
 - на английски език, , от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.
 
Added by: Admin | | Tags: Песента на арфиста, древноегипетска литература, Аменемопе, Текстове от саркофазите, Древен Египет, Текстове от пирамидите, Книга на мъртвите, Синухе, Ани
Views: 1255 | Placed till: 20.12.2018 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]