Събота, 15.08.2020, 01:06
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Richard B. Parkinson - Poetry and Culture in Middle Kingdom Egypt
20.11.2016, 18:56

Модерен и радикален прочит на древноегипетската литература през епохата на Средното царство от оксфордския професор Ричард Б. Паркинсън. По увлекателен и завладяващ начин той предлага драстична смяна на парадигмата при интерпретирането на произведенията на древноегипетската класика в един считан за доскоро неоспорим аспект. Неговото изискване за преосмисляне е насочено към възприеманнето на нравоучителните и поетически произведения като лоялистка "поръчкова литература" - писана за управляващия елит, отразяваща неговите възгледи и предназначена за пропаганда на удобни за него идеи. Въз основа на историческия и социален контекст авторът смята, че това е една примитивна и остаряла повръхностна концепция, докато в действителност мотивите и посланията на древноегипетските творци са далеч по-сложни и многопластови. Според него те са втъкавали в текста нееднозначни, понякога дори дисидентски и бунтарски в своя критицизъм идеи, макар и в рамките на една конвенционална традиция. По този начин ние сме в правото си да ги мислим като далечни предшественици на съветския бард от времето на Студената война Владимир Висоцки - едновременно фаворит на номенклатурата и неин най-яростен противник, който замаскира жестоката критика към властта в привидно угодни за нея текстове поради невъзможността си да я изрази открито.

 

Richard B. Parkinson - Poetry and Culture in Middle Kingdom Egypt. A Dark Side to Perfection, London- New York, Continuum, 2002  

- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска литература, Средно царство, Древен Египет, сапиентална литература
Views: 1602 | Placed till: 20.12.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]