Понеделник, 21.09.2020, 12:30
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

The Papyrus Anastasi I and the Papyrus Koller
30.05.2012, 17:49

 
  
 

 

 

 

  Издание на два от известните йератически папируса от времето на Новото царство: Анастаси I и Кьолер, подготвено от сър Алан Гардинър. Освен йератическия текст (курсивни йероглифи), то включва превод и подробни коментари.
 Папирусът Анастаси I ( в Британския музей под номер 10247) е открит от Джовани Анастаси (1780-1860), търговец от арменски произход, който заема поста шведски генерален консул в Египет от 1823 до смъртта си и с колекционерската си дейност обогатява египтологията с множество безценни писмени паметници. Този папирус е датиран от времето на Рамесидите: XIX (1928-1187 г. пр. н.е.) и XX (1187-1064 г. пр. н.е.) династии и представлява упражнение за чиновници, построено във формата на сатирично писмо от армейския писар Хори до младшия писар Аменемопе. В него се описва египетски поход в Ханаан (Палестина) и сраженията с местните номади шасу, в които неопитността и липсата на самообладание у младежа го поставят в неудобни ситуации, за които наставникът не спестява ироничното мъмрене.
 Произведението е от значение за египтологията с географските описания на Палестина, Ливан и Източното Средиземноморско крайбрежие, които са по това време под доминацията на Египет, изброяването на местните градове, описанието на населението, както и с изчерпателното разяснение задълженията на армейския писар, оито дават добра представа за египетската армия от този период - нейната структура, снабдяване и ежедневие.
  Папирусът Кьолер (в Берлинския музей под номер 3043) е част от колекцията на барон Кьолер. Датира се от същия период и засяга същата тематика. Състои се от няколко самостоятелни пасажи (писма), които описват подготовката за експедиция в Сирия, предупреждения към мързеливия писар, данък, събиран от Нубия и подготовка за посрещане на фараона.
 
   Alan Henderson Gardiner - Egyptian hieratic texts, series 1: literary texts of the New Kingdom, part 1: The Papyrus Anastasi I and the Papyrus Koller, together with the parallel texts, Leipzig, J.C. Hinrichs'sche Buchhandlung, 1911 - на древноегипетски (с йероглифи) и английски език, от Bookfi.org, формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон от страницата на предоставящия сървър.
 
 
Added by: Admin | | Tags: Ново царство, Древен Египет, папирус Кьолер, папируси, Рамесиди, XX династия, XIX династия, египетска армия, папирус Анастаси I
Views: 1252 | Placed till: 30.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]