Tuesday, 28.05.2024, 12:08
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Литература

Веселин Бешевлиев - Писма и документи на папирус
05.01.2019, 16:18

Книгата съдържа 110 частни писма и официални документи на папирус от Египет. Те произхождат от IV в. пр. н. е. до 710 г. Това е период от около 1000 години — от завладяването на Египет от Александър Велики до завладяването му от арабите.
Преводът е направен от оригиналите, като е запазен техният стил. В сбирката са включени брачни договори, договори за наемане на имоти, за обучение в занаят, съдебни актове, покани за угощение и съболезнователни писма, оракули, предупреждения и молби, писма за семейни неволи и литературни произведения, които дават една пластична картина на живота в Египет, главно през епохата на Птолемеите.
В увода е изложена историята на епохата, начинът на изработка на папирусната хартия, видовете папируси, тяхното значение и т. н. Почти всички папируси са придружени от коментар.

Веселин Бешевлиев - Писма и документи на папирус, София, Наука и Изкуство, 1985

- на български език, от Google Docs,формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button. Внимание! Номерата на страниците във файла не съответстват на тези в оригиналното издание!

Веселин Бешевлиев - Писма и документи на папирус, София, Наука и Изкуство, 1985

- на български език, от Дигитална библиотека по архивистика и документалистика,формат HTML.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегпетски писма, папируси, елинизъм, Римски Египет, древноегипетска литература
Views: 634 | Placed till: 05.11.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]