Сряда, 29.03.2023, 03:35
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Наука

Andrew H. Gordon, Calvin W. Schwabe - The Quick And The Dead
02.02.2012, 20:42
   
 
  Трудът на Андрю Гордън и Калвин Швабе е с повече от интригуваща тематика- познанията по биология и анатомия в Древен Египет и тяхното осмисляне в контекста на религиозния култ и обожествяването на животните в него.
 
  Отделните направления на изследване са следните:
 
- Източници на биомедицинското познание в Древен Египет (съгласно египтоложките, биологически и етнографски извори);
-  Живот и смърт в религиозен контекст (египетските жреци, представите за "ка", разлики и прилики в идеите за живот и смърт по отношение на животните и хората);
- Древен Египет като "култура на добитъка" (дивите бикове и ролята им в примитивните религиозни представи; доместикация на едрия рогат добитък и пиенето на мляко като цивилизационен акт; фараонът като бик, народът като стадо;слънчевите божества като бикове и жертвоприношения на бикове; бикове и бабуини);
- Сравнителният метод в биомедицината (аналогия и прогрес в анатомията; дисекциите на животни в Древен Египет; значението на биомедицинските познания в перспектива; микробиологическата революция)
 
 
   Andrew H. Gordon, Calvin W. Schwabe - The Quick And The Dead: Biomedical Theory In Ancient Egypt (Egyptological Memoirs), Leiden-Boston, Brill-Styx, 2004 - на английски език, от MEGA, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download. 
 
 
Added by: Admin | | Tags: свещени бикове, наука в Древен Египет, фараони
Views: 1391 | Placed till: 19.12.2021 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]