Петък, 19.04.2024, 14:41
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Наука

Philip Eriksson - An Investigation into the Swine of Ancient Egypt
16.12.2023, 16:09

Свинското е част от основната диета на древните египтяни от най-дълбока древност: Преддинастичния период, чак до епохата на арабското завоевание, а отчасти запазва тази си роля дори и днес в средите на една от местните религиозни общности (коптите).
Въпреки това  свинете се споменават крайно рядко в древноегипетските писмени паметници , също толкова спорадично е присъствието или по-скоро отсъствието им в изобразителното изкуство. При това в преобладаващия брой случаи те са обект с подчертано негативни конотации.
Настоящата любопитна курсова работа разглежда причините и съдържанието на тези явления от една мултидисциплинарна гледна точка: през призмата едновременно на икономиката, социологията и културната антропология. Според автора в Древен Египет не е съществувало религиозно или културно табу върху свинското месо. Единствената причина за пренебрежението към свинята е нейното асоцииране с низшите слоеве и оттам отбягването ѝ от елита по причини свързани най-вече със социалния статус.

Philip Eriksson - An Investigation into the Swine of Ancient Egypt, Uppsala, Uppsala University, 2019

- на английски език, от DiVa: Digitala Vetenskapliga Arkivet, формат PDF.Свалянето става с десен бутон (downloading by right button) и Save as...

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетско изкуство, древноегипетска фауна, Древен Египет, древноегипетска наука, древноегипетска биология, древноегипетска зоология
Views: 346 | Placed till: 16.01.2024 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 Admin  
0
The pig has been a part of the diet of ancient Egyptians since before the Pre-Dynastic
period. Despite ample material evidence, in the form of bone findings, the pig is rarely depicted in Egyptian iconography or noted in records or literature. This study’s goal is to discover why the pig was rarely depicted or recorded focusing mainly on the Dynastic period covering the Old Kingdom through to the New Kingdom. The theories that will be discussed target potential economic, social and cultural reasons for the absence of historic record.
Sources used consist of earlier research and excavation reports focusing on settlement areas with an emphasis on workmen’s villages. The scarce findings of Egyptian texts and depictions, relevant to the pig, will also be analyzed.
Evidence from the settlements studies suggest that the pig was important on a local level providing a protein supplement to the lower working classes of artisans and peasants. There are no reliable findings to support theories of a religious or cultural taboo. The absence of the literary and pictorial reference suggests that swine was not an animal of value among the elite literary class thus was not worthy of record.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]