Tuesday, 30.05.2023, 23:26
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Наука

The Papyrus Ebers
28.07.2013, 17:21

 
  
  Папирусът Еберс е записан през последната четвърт на XVI  в. пр. н.е. по времето на фараона Аменхотеп I (ок. 1525-1504 г. пр.н.е.). Той представлява огромен, двадесетметров свитък на йератическо писмо, съдържащ истинска енциклопедия на древноегипетската медицина. Редом с неизбежните за времето си магически формули в наго са представени забележителни с дълбочината и емпиричната си издържаност постижения: растителна и минерална фармакология, хирургия, стоматология, анатомия, неврология и др. Тук за първи път в историята е записана концепцията за сърцето и свързаната с него кръвоносна система. Представени са многобройни рецепти за лекуване на заразни и паразитни болести, вътрешни и кожни заболявания, тумори, травми и неврологични заболявания.
  Открит е през зимата на 1872/1873 от немеца Георг Еберс. Понастоящем се съхранява в музея в Лайпциг. През Втората световна война паметникът е значително повреден от американските бомбардировки. Настоящият превод на английски по немсата публикация на Еберс е дело на Сирил Брайън.
 
 
   Cyril P. Bryan - The Papyrus Ebers. Translated from the German Version, London, Geoffrey Bles, 1930 - на древноегипетски език (йероглифи и транслитерация) и на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.
  
 
 
 
Added by: Admin | | Tags: папирус Еберс, Древен Египет, древноегипетска медицина
Views: 1762 | Placed till: 28.08.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]