Четвъртък, 02.02.2023, 03:54
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Ahmed Osman - The Hebrew Pharaohs of Egypt
19.10.2013, 11:57

 
  Една в по-голямата си част и в основните си изводи псевдонаучна книга, интересна обаче с алтернативната си позиция и привеждането на голям брой интересни детайли от второто по запазеност след гробницата на Тутанкамон погребение от Древен Египет на Новото царство.
 
  Ахмед Нури Осман интерпретира погребението на Иуйа, велможа от XVIII династия и неговата жена Туйа. Те са родители на известната Тейе (1350-1393 г. пр. н.е.), велика царска съпруга на фараона Аменхотеп III (ок. 1391-1351 г. пр. н.е.) и съответно дядо и баба на фараона-реформатор от Амарна Ехнатон/Аменхотеп IV (1353-1334 г. пр. н.е.). Възможно е техният син Анен да е Ай (1323-1319 г. пр. н.е.), последният фараон от Амарнската династия, отстранен от реставратора Хоремхеб (1319-1292 г. пр. н.е.). Двойката аристократи е погребана в гробницата KV-46 в Долината на царете, разкрита през 1905 от археолога Джеймс Едуард Куибел (1967-1935).
  Антропологичната структура на Йуйа, възстановена по добре запазената му мумия, като и това, че  е носел нетипичната за коренните египтяни брада дава основание на някои археолози (Гастон Масперо, Графтън Елиът Смит) да предполагат, че той е пришълец семит, митаниец или дори има хипотетична връзка с легендарните нашественици хиксоси.
 Опирайки се на тази безспорно научно легитимна теория, Ахмед Осман изказва произволна тъждественост между Иуйа и библейския Йосиф, основана на титлата "баща на фараона", с която според Библията е награден еврейският родоначалник. Авторът все пак удобно забравя освен че това е твърде разпространена титла, според самата Библия мумифицираното тяло на Йосиф е отнесено обратно в Палетсина при т. нар. изход на евреите от Египет. Това и други несъответствия карат сериозните изследователи да причисляват основателно книгата на Осман в категорията "сензационистка литература".
 Въпреки това от нея освен множеството детайли на велиолепното погребение, живота и историята на Древен Египет могат да се използват и някои плодотворни идеи. Като например, че в записаната в Библията история на Йосиф спокойно може да е залегнала легендарно преработената и фантастично украсена действителна история на чужденец, издигнал се до върховете на властта в империята на фараоните. Като по този начин още веднъж се подчертае дълбоката културна зависимост на еврейските племена от бронзовата и ранножелязна епоха от могъщата цивилизация на юг от техните територии.
 
 
 
   Ahmed Osman - The Hebrew Pharaohs of Egypt: The Secret Lineage of the Patriarch Joseph, Rochester (Vermont), Bear & Co, 2003 - на английски език, от Google Docs , формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър и след това клик на бутона Download/ after by click on Download bottom..
 
 
Added by: Admin | | Tags: Ехнатон, Аменхотеп IV, Туйа, Амарна, Йуйа, Аменхотеп III, Древен Египет, Хоремхеб, Тейе, Ай
Views: 1374 | Placed till: 19.11.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]