Неделя, 19.05.2024, 03:16
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Боб Брайър - Убийството на Тутанкамон
26.11.2019, 11:19

Боб Брайър (р. 1943), известен с прякора "Господин Мумия" е американски египтолог и преподавател в Университета на Лонг Айлънд. Фокус на интересите му е палеопатологията с предоставяния от мумиите богат материал за изследване на здравословното състояние и травмите при древните египтяни. Популярен е и с участието си във филми и предавания.
Предлаганата в настоящата книга интерпретация за смъртта на Тутанкамон като убийство не се приема еднозначно сред учените. Проведено около десетилетие след написването ѝ от екип начело със Захи Хауас изследване предлага алтернатива, че Тутанкамун подобно на свои роднини е страдал от редица тежки наследствени заболявания, а смъртта му е резултат на комбинация от фрактура на крака, малария и усложнения от тях поради наследствена предразположеност. Въпреки това хипотезата на Брайър продължава да има право на съществуване, а предложеният от него разказ е комбинация от увлекателен трилър и разходка из древноегипетската история под водачеството на компетентен професионалист.
Действайки едновременно като историк и детектив, Боб Брайър ни пренася в шумния колоритен свят на Древен Египет и в живота на неговия млад фараон. Трагичната история на Тутанкамон повдига няколко въпроса:
Рентгеновите снимки на черепа на Тутанкамон предполагат ужасна смърт. Случаен инцидент ли е това, или убийство?
Защо гробницата на Тутанкамон е толкова малка и незначителна? Дали не е била предназначена за някой друг?
Няколко родственици на Тутанкамон умират почти едновременно. Това съвпадение ли е?
Защо след смъртта на Тутанкамон жена му отчаяно моли хетския цар да изпрати един от синовете си, за да стане неин съпруг и цар на Египет?
Кой убива хетския принц по време на пътуването му до Египет?
Кой нарежда систематичното заличаване на името на Тутанкамон от всички паметници и храмове и по този начин - от египетската история?
Малцина притежават уменията на експерт и вродената дарба да разказват истории. Боб Брайър е един от тях и резултатът е очарователна смесица от история, съвременна съдебна медицина, археология и класически детективски сюжет.

Боб Брайър - Убийството на Тутанкамон. Истинската история, София, ЖАР - Жанет Аргирова, 2002

- на български език, от Google Docs,формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

Боб Брайър - Убийството на Тутанкамон. Истинската история, София, ЖАР - Жанет Аргирова, 2002

- на български език, от Google Docs,формат EPUB. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска история, Тутанкамон, XVIII династия, Древен Египет, Ново царство
Views: 569 | Placed till: 26.12.2019 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]