Четвъртък, 11.08.2022, 03:53
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Colleen Manassa - The Great Karnak Inscription of Merneptah
20.03.2012, 09:52

  
  

  Монографията на Колийн Манаса е посветена на Големия надпис от Карнак на фараона Мернептах (ок. 1213-1203 г. пр. н.е.) от XIX династия (1298-1190/1187 г. пр. н.е.) и началото на един от доминиращите процеси в историята на Египет през XIII столетие пр. н.е. - съпротивата срещу нахлуването на "морските народи". В резултат фараоните губят завинаги своите азиатски територии, но  страната устоява на нашествието и запазва своята самостоятелност и интегритет - за разлика от Хетската империя. Етническата и политическа картина на Средиземноморието се променя драстично, но Новото царство (1550-1069 г. пр. н.е.) остава все така непоклатимо. И макар с лаврите на окончателната победа да се окичва Рамзес III (1186-1155), стратегическата основа на тази успешна отбрана е поставена именно от Мернептах.
  В Големия надпис от Карнак (Храма на Амон-Ра, близо до дн. Луксор) фараонът описва своите победи срещу първата вълна на тези нашественици, които в съюз с либийците се опитват да окупират Делтата. Голямата ценност на това епиграфско свидетелство се обуславя от подробния поименен списък на племената, влизащи в тази коалиция, който дава незаменима информация за етническия състав на "морските народи" : еквеш (ахейци?), шекелеш (сикули, по-късните жители на Сицилия), шардана (установили се окончателно на о. Сардиния и възможно обитавали първоначално района ок. гр. Сарди в Анатолия), лука (бивши обитатели на териториите Лука- Ликия в Мала Азия, известни от хетски документи) и тереш (вероятно предците на етруските и емигрирали жители на Троя?).

  Изследването включва пълна транслитерация на древноегипетския текст на латиница, превод и детайлен модерен анализ.

     Colleen Manassa - The Great Karnak Inscription of Merneptah: Grand Strategy in the 13th Century B.C, New Haven (CU), Yale Egiptological Seminar (Yale University), 2003 - на английски език, от Academia.edu, формат PDF, файлът не е архивиран. Отваряне на линка с ляв бутон. Внимание! Academia.edu изисква регистрация или влизане с акаунта от Facebook за даунлоуд.

Added by: Admin | | Tags: шекелеш, морски народи, XIX династия, тереш, Мернептах, либийци, Ново царство, Лука, шардана, еквеш
Views: 1524 | Placed till: 20.04.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0
1 amr nour   [Entry]
thanks alot

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]