Понеделник, 20.01.2020, 14:54
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Д.Б. Прусаков - Раннее государство в Древнем Египте
30.12.2011, 17:01
  
 
  Изследването представя свеж и оригинален подход към Ранното царство. Акцентира се върху природните условия и фактори като съществен елемент в процеса на  обединение на Горен и Долен Египет. Предложена е специфична теория за архаичния политикогенез в долината на Нил, наречен "анклавна протодържавност", както и за ролята на практиката дарообмен в консолидирането на страната. Държавата на фараоните е представена не като обединена само с "кръв и желязо" деспотия, а като доста рехава федерация, в коато на отделните номи е представена значително по- голяма самостоятелност, отколкото са смятали историците досега.  Добавени са исторически очерци за Старото и Средното царство.
 
   Д.Б. Прусаков - Раннее государство в Древнем Египте, Москва, Институт востоковедения РАН, 2001 - на руски език, от Book Finder формат Djvu, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.
 
Added by: Admin | | Tags: Ранно царство, номи, Средно царство, Древен Египет, обединение на Горен и Долен Египет, Старо царство, фараони
Views: 819 | Placed till: 24.12.2018 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]