Неделя, 19.05.2024, 03:53
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Димитър Алексеев Димитров - История на Ранния Египет
22.05.2021, 17:11

Любителско произведение за ранната история на Древен Египет. Изложението обхваща Преддинастичния и Раннодинастичния периоди, както и епохата на Старото царство. Освен политическата история са включени представяния на най-значимите археологически обекти (пирамидите край Гиза, Сфинксът, мастаби и други гробници), артефакти и литературни паметници като Текстовете от пирамидите. Обърнато е внимание на различните "царски списъци" като източник за реконструкция на владетелската последователност през онази епоха.
Употребяваната терминология издава известна запознатост на автора с египтологията в България, както и контакти в тези среди. От друга страна обаче в книгата се наблюдава трайна тенденция към излишен сензационизъм, нездрава мистификация и симпатизиране на различни псевдонаучни идеи и интерпретации, нямащи нищо общо с научната египтология. Въпреки тези свои обективни недостатъци, материалът може да бъде използван за запознаване с конкретната тематика, като обаче задължително следва да бъде възприеман критично. Друг проблем на автора въпреки приемливата библиография в края на книгата е практически пълното отсъствие на справочен апарат от препратки, което е недопустимо за научно издание.

Димитър Алексеев Димитров - История на Ранния Египет, София, 2016

- на български език, от Academia.Edu, формат PDF.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download. Academia.Edu изисква регистрация или влизане през Фейсбук/Google акаунт за сваляне на файловете/ Academia.Edu needs a registration (you can use the Facebook or Google account) for downloading.

 

Added by: Admin |
Views: 262 | Placed till: 22.06.2021 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]